ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині поменшало хворих на грип та ГРВІ

|

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ у Львівській області характеризується як нестійка, проте захворюваність знизилася на 10,6% у порівнянні з попереднім тижнем. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі головного управління Держсанепідслужби у Львівській області.

За підсумками моніторингу впродовж 10-го тижня (02.03.15р.—08.03.15р.) у Львівській області захворіло на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції 19607 осіб, інтенсивний показник склав 77,7 при епідпорозі 116,9. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 56,5%.

У Львові за звітний період захворюваність знизилася на 0,9%. Кількість захворілих склала 6395 осіб з інтенсивним показником 85,1 при епідпорозі 94,6. Питома вага захворілих дітей становить 52,6 %.

За даними вірусологічної лабораторії ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України” при дослідженні носоглоткових змивів від хворих виділено грип В, грип А, а також збудники аденовірусної, риновірусної інфекцій та вірус парагрипу ІІ типу.

Держсанепідслужба Львівської області нагадує, що грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом — коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають люди в радіусі2 метрівнавколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, 7 днів. Проте, нехтуючи власним здоров`ям і наражаючи на небезпеку оточуючих, часто хворі не звертаються за медичною допомогою, займаються самолікуванням, продовжують відвідувати роботу, їздити в громадському транспорті, відвідувати магазини, ринки та інші місця масового скупчення людей.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватися кількох простих речей:

– Уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.

– Користуватися одноразовими масками при необхідності — щоб захистити себе чи оточуючих від зараження.

– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.

– Уникати відвідування місць з великим скупченням людей.

– Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму.

– Мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

– Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті.

– Залишатися вдома при перших ознаках хвороби — щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку.

Також не треба забувати про щорічну вакцинацію, яка є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною та ефективною для створення повноцінного захисту організму проти грипу. 

Фото:mykirov.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *