ОСТАННІ НОВИНИ

Листи Головного командира УПА тепер можна читати он-лайн

|

Центр досліджень визвольного руху спільно із Архівом СБУ оприлюднили колекцію документів генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича та його сім’ї, зокрема — листи до старшин (офіцерів) УПА та провідників ОУН, кримінальна справа на батька Осипа Шухевича, сімейне листування дітей та дружини. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Центру досліджень визвольного руху

«В колекції зокрема переписка між Шухевичом та його наступником на посаді Головного командира УПА Василем Куком. Заслуговує уваги і лист командира до “Карпа”, шефа СБ ОУН Миколи Арсенича. Також із листів можна довідатись, що, крім загальновідомих, Шухевич користувався псевдами “Мамай”, або “171”», — каже історик, заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак.

Доля сім`ї командира теж була непростою. В колекції — лист його дітей Юрія та Марії до мами, Наталки Шухевич. Володимир Бірчак розповідає: «У листі Юрко пише про свій побут, по-дитячому тішиться тим, що скоро будуть новорічні свята і, що вони будуть мати ялинку та подарунки. І водночас вже цілком по-дорослому запевняє матір, що піклується про сестру Марічку та слідкує за її навчанням».

Також цікавим для дослідників є архівна кримінальна справа за 1923 рік на батька Романа Шухевича – Осипа, яка знаходиться на зберіганні в Державному архіві Тернопільської області.

Ознайомитися та скопіювати архівні матеріали можуть усі охочі в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua. Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 20501 документа. Місія проекту — робити минуле доступним.

Нагадаємо, що цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008—2010 роках документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Сталий доступ до цих матеріалів повинен бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів, яка як невід’ємну ознаку демократії передбачає обов’язкову можливість дізнатися об’єктивно про елементи своєї історії. Для цього в Україні започатковано процес виведення історичних архівів з-під відання сучасних спецслужб. Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

Фото:uchan.org.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *