ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині відкрили найпотужнішу в Карпатах вітроелектростанцію

|

Сьогодні, 19 лютого, офіційно запрацювала перша черга вітроелектростанції «Старий Самбір-1». В урочистостях взяли участь представник ЄБРР та чиновники Львівщини. Презентацію проекту в дії провів директор ТОВ «Еко-Оптіма» Максим Козицький, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

За словами М. Козицького, проект реалізований спільно з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) та фондом чистих технологій Світового Банку (СБ), підрядником виступило ТОВ «Еко-Оптіма».

«Вартість проекту 20,5 млн. євро. Річне виробництво електричної енергії I-ї черги ВЕС оцінюється у 19,46 млн. кВт год. Якщо порівнювати ці дані із споживанням електроенергії Старосамбірським районом, то це близько третини потреб Старосамбірщини», – повідомив він.

Також він розповів, що на I-й черзі ВЕС «Старий Самбір-1» встановлено дві вітротурбіни лідера світового ринку фірми Vestas типу V-112-3,3 (номінальна потужність 3,3 МВт). Технологічно – це найсучасніша турбіна. Висота щогли вітроелектростанції становить 119 м, довжина лопоті – 56 м. Турбіна починає працювати від сили вітру 3 м/с, виходить на повну потужність при 11 м/с та автоматично вимикається при швидкості 25 м/с.

«Процес документації тривав два з половиною роки. Але найважливіший момент – це дослідження замірів вітру, без цих даних розраховувати на кошти ЄБРР було б неможливо. Сьогодні здано в експлуатацію дві вітрові установки, а до кінця року поруч із ними з’явиться ще дві. Окрім того, в найближчих планах компанії встановити неподалік ще шість вітряків, аби загалом довести їхню кількість до десяти. Це дасть змогу виробляти електрики значно більше від потреб Старосамбірського району», – розповів Максим Козицький.

Також він повідомив, що окупність одного вітряка становить сім – вісім років, а термін придатності сягає щонайменше 20-ти.Однак найбільша перевага в тому, що це екологічно-чистий проект, який не завдає шкоди довкіллю.

Водночас, за словами глави правління «Української вітроенергетичної асоціації» Андрія Конеченкова, вітрова енергетика – стратегічний для держави проект, що дозволяє не лише нарощувати власні потужності для енергосистеми України, а й створює нові робочі місця.

«Сьогодні вітроелектростанції забезпечують лише 1% від потреб країни, тож відкриття першої вітроелектростанції у Карпатах – це знакова подія для України. Енергія від вітроелектростанцій значно дешевша за вугільні ТЕС, а якщо брати новітні потреби при спорудженнях атомних станцій, то її вартість дешевша втричі», – зауважив А Коченков.

Цікаво, що приєднання вітротурбін до електричних мереж здійснено з допомогою кабельної лінії 35 кВ, загальною довжиною 3,13 км з повітряним переходом через р. Дністер, довжиною 250м до підстанції 110/35/10 кВ «Старий Самбір-тяга (ЕЧЕ-23)» ДТГО «Львівська залізниця».

Відповідно до законодавства України продаж електроенергії здійснюється на державне підприємство «Енергоринок», що здійснює закупівлю всієї електроенергії, яка виробляється усіма видами електростанцій, у тому числі вітровими.

Також варто згадати, що відповідно до звіту Світової вітроенергетичної асоціації у 2014 році у світі встановлено більше 50 ГВт вітрогенерації. Лідерами на ринку у 2014 році є Китай (23,3 ГВт), Німеччина (5,8 ГВт), США (4,9 ГВт). Нові рекорди по встановленій потужності було досягнуто у Канаді (1,9 ГВт), Швеції (1 ГВт). А у Данії 39 % всієї електрики виробляється вітроустановками.

До цього часу в Україні вітроенергетика розвивалася у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській областях та у АР Крим.

Фото:Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *