ОСТАННІ НОВИНИ

Оприлюднено повний текст листа Порошенка Путіну

|

У розпорядженні журналістів з’явилася копія листа президента України Петра Порошенка до глави РФ Володимира Путіна.

Як повідомляє ZN.UA, у листі глава держави нагадав, що під час зустрічі глав МЗС у “нормандському форматі” в Берліні 21 січня російський міністр “С.В.Лавров висловив прихильність російської сторони Мінським документам і підкреслив, що відведення засобів ураження калібром понад100 мм буде проходити саме від лінії зіткнення, закріпленої в мінському Меморандумі від 19 вересня 2014”.

“Такий підхід може послужити відправною точкою подальших результативних кроків щодо якнайшвидшої деескалації ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей, починаючи з ефективного забезпечення режиму негайного припинення вогню. У цьому зв`язку, вважаю вкрай важливим, щоб у ньому було враховано створення нейтральних зон, а також відображені чіткі кроки щодо фіксації лінії зіткнення і повернення сторін на визнані Мінським Меморандумом рубежі під постійним моніторингом Організації з безпеки і співробітництва в Європі”, – йдеться в листі.

 

Карта, додана до листа Путіна до Порошенка від 15 січня

Порошенко зазначив, що останні трагічні події в Україні, зокрема “підтверджений висновками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ” обстріл Маріуполя “бойовиками з незаконних збройних формувань”, вимагають “невідкладного здійснення вичерпних заходів для відновлення режиму припинення вогню і початку реалізації всіх заходів, передбачених мінському домовленостями “.

Президент України також вважає за доцільне “вже в самий найближчий час” провести консультації Тристоронньої контактної групи.

Також Порошенко “користуючись наданою можливістю”, звернувся до Путіна з вимогою про звільнення громадянки України Надії Савченко, яка міститься під вартою в Російській Федерації, зважаючи на погіршення стану її здоров`я. 

Нагадаємо, що в своєму листі до президента П. Порошенко від 15 січня п. р. В. Путін пропонував почати відведення засобів ураження калібром понад100 мм, виходячи з фактичного (виділено – Ред.) проходження лінії зіткнення. А на прикладеній карті ця лінія була позначена як “Лінія зіткнення сторін станом на 19 вересня 2014 р. і 13 січня 2015 р.” (виділено – Ред.).

Але за час “перемир`я”, починаючи з вересня, сили бойовиків значно просунулися в західному напрямку: за офіційними оцінками, бойовики захопили понад 550 кв. км. території. Навіть під час самих переговорів у Мінську сепаратисти зайняли 28 населених пунктів. Тому лінія дотику на 13 січня 2015 р. істотно відрізняється від лінії на 19 вересня 2014 р. – не на користь України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *