ОСТАННІ НОВИНИ

Кримські татари просять Україну, ООН і Туреччину не допустити їх знищення

|

Комітет із захисту прав кримськотатарського народу просить ООН, Туреччину та Україну звернути увагу на порушення прав корінного народу в анексованому Росією Криму, пише Українська правда з посиланням на Бі-бі-сі Україна.

Комітет ухвалив ці звернення на конференції, яка пройшла у Сімферополі 17 січня попри спроби проросійських  активістів її зірвати.

Делегати конференції ухвалили звернення до Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна із закликом «не допустити знищення» народу.

У заяві йдеться про випадки викрадення кримських татар та порушення їхніх прав: «У результаті чергового захоплення Криму, корінне населення – кримські татари перетворилися на об`єкт терору і фізичного насильства».

Крім того Генсека ООН просять захистити кримських татар від служби у російській армії.

При цьому українську владу правозахисники попросили ініціювати проведення Міжнародної конференції з безпеки в Криму під егідою ОБСЄ у квітні.

Від МЗС України вони вимагають «вивчити можливість надання кримськотатарському народу міжнародного статусу третьої сторони в російсько-українських відносинах з набуттям права самостійного звернення органів національного самоврядування Курултаю і Меджлісу в міжнародні судові інстанції».

Також у резолюції конференції вказується, що «будь-яка влада в Криму може існувати тільки за згодою і за чітко вираженої волі кримськотатарського народу».

Фото: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *