ОСТАННІ НОВИНИ

На рахунках «сім’ї Януковича» заблоковано 1,42 мільярда доларів

|

Починаючи з березня 2014 року загальна сума заблокованих коштів на рахунках 44 компаній нерезидентів, підконтрольних “сім’ї Януковича”, становила – 1,42 млрд доларів, у тому числі на території України 1,37 млрд доларів, за кордоном – 49,51 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба Держфінмоніторингу, пише Економічна правда.

Як зазначається, за результатами вжитих заходів Держфінмоніторингом виявлено 530 рахунків 92 фізичних та 81 рахунок 32 юридичних осіб, причетних до корупційних діянь, та заблоковано кошти на суму 1,72 млрд гривень, 190,95 млн доларів,16,28 млн євро та 0,41 млн рублів, дорогоцінних металів вартістю 2,95 млн гривень, а також цінні папери вартістю 2,55 млрд гривень та 1,02 млрд доларів.

“Фінансовою розвідкою України підготовлено та скеровано до правоохоронних органів 230 матеріалів стосовно фінансових операцій, проведених за участю колишнього президента Віктора Януковича, його близькими та посадовцями колишнього уряду, органів влади, місцевого самоврядування”, – йдеться у повідомленні.

Загальна сума фінансових операцій, яка підозрюється в легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, за цими матеріалами становить 140,5 млрд гривень (еквівалент 10,85 млрд доларів), а сума фінансових операцій, яка може бути пов’язана з вчиненням інших злочинів, становить10,6 млрд гривень.

Також зазначається, що окрема увага приділяється пошуку вищезазначених активів за кордоном.

Так, Держфінмоніторингом скеровано запити до підрозділів фінансових розвідок 135 країн світу з метою встановлення та подальшого блокування банківських рахунків, корпоративних прав, цінних паперів та інших прав вимог, рухомого, нерухомого майна та інших активів за кордоном.

“В рамках фінансових розслідувань виявлено фінансові операції 44 компаній-нерезидентів, зареєстрованих на Кіпрі, Панамі, Великобританії, Белізі, Сейшелах, Австрії, пов’язані з Януковичем та його найближчим оточенням”, – йдеться у повідомленні.

Вказаними компаніями-нерезидентами протягом 2010-2013 років, через рахунки відкриті у банках Латвії, здійснено переказ коштів на рахунки, відкриті в українських банках, у розмірі 1,37 млрд доларів, значну частину з яких було використано для придбання державних облігацій.

Держфінмоніторингом заблоковано кошти по рахунках вищезазначених компаній-нерезидентів на території України у сумі 1,37 млрд доларів, на які ухвалами Печерського районного суду міста Києва накладено арешт.

Крім того, в результаті тісної співпраці Держфінмоніторингу з Підрозділом фінансової розвідки Латвії, на рахунках 23 компаній-нерезидентів було заблоковано 49,51 млн доларів.

Загальна сума заблокованих коштів на рахунках 44 компаній нерезидентів, підконтрольних “сім’ї Януковича”, становила – 1,42 млрд доларів, у тому числі на території України 1,37 млрд доларів, за кордоном – 49,51 млн доларів.

Одним із напрямків, на яких акцентує свою діяльність Державна служба фінансового моніторингу України є визначення і блокування доходів стосовно діяльності осіб, які фінансують тероризм та осіб, які публічно закликають до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або зміни меж території або державного кордону України.

Разом з тим, особливу увагу Держфінмоніторингу зосереджено на боротьбу з так званими “конвертаційними центрами”.

Фінансовою розвідкою України підготовлено та передано до правоохоронних органів України 92 матеріали, в тому числі 76 узагальнених та 17 додаткових узагальнених матеріалів, пов’язаних із зняттям готівкових коштів.

“Загальний обсяг проведених фінансових операцій із зняття готівкових коштів, пов’язаних із легалізацією злочинних доходів у зазначених узагальнених та додаткових узагальнених матеріалах склав 86,2 млрд гривень”, – повідомляє прес-служба.

Фото: vikna.if.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *