ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівщини просять Кабмін повернути ЗСУ два військові санаторії

|

Сьогодні під час сесійного засідання депутати Львівської обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням вжити заходів для повернення Моршинського центрального військового санаторію та військового санаторію «Шкло» до складу Збройних Сил України. За таке рішення проголосували 62 депутати, передає кореспондент Львівського порталу.

Депутати Львівщини зазначають, що за умов війни з Росією дуже актуальним залишається питання соціальних гарантій військовослужбовців, тому зусилля держави мають бути спрямовані на те, щоб створити гідний соціальний пакет. Одним із важливих складових цього пакета повинно стати санітарно-курортне забезпечення військовослужбовців та можливість оздоровлюватися у спеціалізованих санаторіях.

«Важко констатувати що, багато учасників АТО ризикують життям і здоров’ям, зазнають поранень, травм, опіків, внаслідок чого потребують здійснення заходів психологічної і фізичної реабілітації вже зараз. Згідно з даними статистики, на медичному та санаторно-курортному забезпеченні в санаторно-курортних закладах Міністерства оборони України зараз знаходиться близько 1089 тис. осіб, із них тільки військовослужбовців 126 тис. осіб. А після завершення АТО ця цифра значно зросте», – зазначається у зверненні до Кабміну.

У документі також йдеться про те, що на початок 2014 року для здійснення санаторно-курортного лікування пільгових категорій осіб у підпорядкуванні Міністерства оборони України було 9 санаторно-курортних закладів і одне санаторне відділення. Але внаслідок анексії Російською Федерацією Криму, 6 з 9 санаторно-курортних закладів залишаються на окупованій території, що унеможливлює надання декларованих законами України гарантій щодо санаторно-курортного забезпечення військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби та членів їх сімей.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 131-р «Про передачу цілісних майнових комплексів військових санаторіїв» Моршинський центральний військовий санаторій передано Державному управлінню справами, а розпорядженням від 17.07.2003 № 427-р «Про передачу цілісних майнових комплексів військових санаторіїв» військовий санаторій «Шкло» передано Державній судовій адміністрації України.

Як результат, Міністерство оборони України втратило ці санаторно-курортні заклади, що призвело до руйнування існуючої в Збройних Силах України системи санаторно-курортного та реабілітаційного лікування.

«З огляду на ситуацію, яка склалась в державі, необхідність дотримання вимог Конституції України та законів України в частині санаторно-курортного лікування, що є складовою соціального захисту військовослужбовців, ветеранів військової служби, інвалідів, учасників війни та членів їх сімей, повернення колишніх військових санаторіїв – Моршинського та санаторію «Шкло» до складу Збройних Сил України є вкрай важливим.

Прийняття позитивного рішення щодо повернення зазначених санаторно-курортних закладів до складу Збройних Сил України не тільки відновить соціальну справедливість, але і дасть можливість забезпечити санаторно-курортним лікуванням та проводити медичну реабілітацію ветеранів, інвалідів війни, ветеранів військової служби, військовослужбовців, у тому числі з числа поранених та хворих учасників антитерористичної операції, також матиме позитивний морально-психологічний вплив на особовий склад Збройних Сил України», – вважають депутати.

Відтак, депутати Львівської обласної ради просять на засіданні Кабінету Міністрів України розглянути питання щодо повернення колишніх військових санаторіїв – Моршинського та санаторію «Шкло» до складу Збройних Сил України.

Фото: МОУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *