ОСТАННІ НОВИНИ

Як збирати та не отруїтись грибами

|

Галицький відділ Львівського міського управління Головного управління держсанепідслужби у Львівській області закликає людей обережніше збирати гриби та нагадує основні правила їх збору. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

У сезон збирання грибів отруєння ними залишається однією з актуальних проблем як у медичному, так і в соціальному аспектах. При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримуватись основних правил.

В Україні є близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров`я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло (наприклад, блідої поганки, павутинника) може призвести до отруєння зі смертельними наслідками декількох людей. Найчастіше (до 95 %) смертельні випадки пов`язані з помилковим вживанням, замість їстивних та умовноїстивних грибів, блідої поганки.

Незважаючи на постійне інформування населення про те, як впізнати бліду поганку, продовжують фіксуватися випадки її помилкового вживання. Це пов`язане з тим, що поганка може змінювати свої характерні особливості, залежно від умов навколишнього середовища. Україна відноситься до країн, в яких вживання дикорослих грибів є традиційним.

Найбільш небезпечна ця традиція у країнах, де значна частина населення внаслідок урбанізації втратила навики збирання грибів, але зберегла традиції їх вживання. До таких країн відноситься і Україна. Крім того, певне значення також має і погіршення екології, що обумовило наявність у грибах підвищеного вмісту токсичних елементів, пестицидів і радіонуклідів.

При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримуватись основних правил. Тоді ви уникнете випадкових помилок, які можуть привести до отруєнь.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що в основі ніжки мають клубневидне потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак. Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте “печериці”, що мають пластинки білого кольору.

У справжніх їстивних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють. 

Не збирайте гриби, навіть умовно їстивні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в`ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути в день збору або не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.

Отруйні гриби є повсюди. Найбільш отруйними є бліда поганка та мухомори. Токсичними для людини також є строчки, сироїжки, деякі види несправжніх опеньок та інші. Бліда поганка буває жовтого, зеленого і білого кольору, дві останні особливо отруйні. Слід пам’ятати, що липень-серпень – це пік розмноження блідої поганки – смертельно отруйного гриба. Навіть досвідчені грибники часто плутають цей гриб з печерицями, дощовиками, сироїжками.

Бліда поганка містить отруту, яка вражає печінку, нирки та інші важливі органи людини. Особливо вразливі до грибної отрути діти. Отруйні речовини блідої поганки не руйнуються при термічній обробці та можуть зберігатися впродовж багатьох років. Практично одного гриба досить, щоб викликати летальне отруєння дорослої людини.

Інкубаційний період захворювання при отруєнні грибами – від 6 до 30 годин. Початок захворювання – раптовий. З’являються нудота, блювота, сильні болі у животі, пронос з прожилками крові, головний біль, запаморочення, слабкість. Розвивається жовтяниця, ниркова недостатність. При вживанні спиртних напоїв прискорюється процес всмоктування грибної отрути. Особливо тяжко протікає отруєння у дітей.

Перша допомога при отруєнні грибами:

– якнайшвидше промити шлунок;

– викликати у потерпілого штучну блювоту;

– терміново викликати швидку медичну допомогу.

Основні поради та застереження при зборі грибів:

– збирайте лише ті гриби, про які ви впевнені, що вони їстивні;

– збирайте пластинчасті гриби;

– не вживайте в їжу і не куштуйте гриби в сирому вигляді;

– не збирайте старі гриби;

– не збирайте і не їжте тих грибів, які біля ніжки мають бульбоподібне потовщення, оточене оболонкою (як у червоного мухомора).

Збирання грибів у лісозахисних смугах (посадках) біля автошляхів можуть закінчитися теж небажаними наслідками – вихлопні гази автотранспортних засобів, інші отруйні речовини потрапляють на поверхню грунту, всмоктуються грибами, внаслідок чого останні набувать отруйних властивостей. Утримуйтесь від купівлі грибів у місцях несанкціонованої торгівлі. Не давайте гриби дітям та особам, які страждають захворюваннями кишково-шлункового тракту.

Фото: atlasgribov

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *