ОСТАННІ НОВИНИ

Бойову міць гвардійців у зоні АТО зміцнив «Когуар» (фото)

|

У липні 2014 року на озброєння Національної гвардії України надійшла перша партія бронеавтомобілів «Когуар», постачальником яких виступило вітчизняне підприємство ПАТ «АвтоКрАЗ». Нагальну необхідність придбання такого типу військової техніки для Нацгвардії викликала участь підрозділів НГУ у антитерористичній операції на Сході країни. А саме «Когуар», порівняно з наявними бронетранспортерами різних модифікацій, за своїми тактико-технічними характеристиками якнайкраще підходив для ведення бойових дій у населених пунктах, будучи більш швидким, маневреним, зручним для десантування особового складу через задні люки, економним у витраті палива. Про це інформує прес-служба Нацгвардії України, передає кореспондент Львівського порталу.

До речі, автомобілі «Когуар» знаходяться на озброєнні армій таких країн, як Алжир, Ангола, Ірак, Таїланд, Нігерія, Пакистан.

Загалом бронеавтомобіль «Когуар» − це повнопривідний броньований автомобіль з незалежною підвіскою і колісною формулою 4×4. Машина побудована на шасі «Toyota Land Cruiser», оснащується 4-літровим турбодизелем потужністю 240 к.с. або 4,5-літровим бензиновим двигуном потужністю 218 к.с. Коробка перемикання передач механічна 5-ти ступінчаста.

Підвіска бронеавтомобіля ресорна з гідравлічними амортизаторами. Є система блокування коліс для підвищення прохідності машини. На «Когуар» встановлюються колеса (305/70R16), які мають спеціальну вставку, що дозволяє рухатися при пошкоджені шини ще50 км. Колісна база −3180 мм, довжина −5352 мм. Броньовик має кліренс300 мм, а максимальну швидкість −105 км/год. Місткість бака180 л., запас ходу понад 800 км.

 

Окрім потужної «ходової», велику увагу конструктори «Когуара» приділили безпеці військовослужбовців. Так, корпус бронеавтомобіля має клас захисту BR6, що ефективно захищає особовий склад від куль стрілецької зброї калібру7,62 мм. Броньове засклення автомобіля забезпечує захист аналогічно основному захисту корпусу. Деформуюче фарбування забезпечує зниження помітності і зменшення дальності виявлення машини.

 

Екіпаж, який складається з двох чоловік (плюс шість чоловік десанту), зручно розміщений в середині корпуса машини в спеціальних ковшеподібних підвісних кріслах, що унеможливлюють отримання компресійного перелому хребта при вибуху мін у разі наїзду на них. Дно бронеавтомобілю виконано у V-подібній формі, що забезпечує захист від вибуху двох мін типу DM51.

Повертаючись до екіпажу, необхідно зазначити, що з метою підвищення ефективності виконання завдань для особового складу передбачено зручні зброярські піраміди (для зберігання зброї), в корпусі виконано 8 бійниць для ведення вогню прикриття під час руху у всіх напрямках, а обертова башта дає можливість вести вогонь на 360 градусів.

Для покращення ергономіки автомобіль обладнано системою опалення та кондиціонування повітря. Бронеавтомобіль обладнано сучасними засобами зв’язку. Конструкція машини передбачає встановлення засобів навігації. Прилади спостереження дають можливість спостерігати за противником як у день, так і вночі.

Щодо вогневої потужності, то як основне озброєння на «Когуарі» використовується 7,62-мм або 12,7-мм кулемети, а також 40-мм автоматичний гранатомет. Також можливо встановлювати інше стрілецьке, протитанкове та зенітне озброєння.

Варто зазначити, що вже з перших днів бойового застосування у зоні АТО «Когуари» зарекомендували себе з найкращого боку, значно зміцнивши бойову міць підрозділів Національної гвардії України.

Фото: прес-служба НГУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *