ОСТАННІ НОВИНИ

Росія використала проти українських військ тактичну ядерну зброю?

|

Росія таки застосовувала проти українських військових тактичну ядерну зброю. Це підтвердив Міністр оборони України Валерій Гелетей під час повернення української делегації з Польщі, пише на своїй сторінці у Facebook журналіст Роман Бочкала.

 Зокрема, сили РФ нанесли два удари з самохідного міномета 2С4 «Тюльпан» по луганському аеропорту. Саме з цієї причини наші військові його покинули. Удари були такої потуги, що «повністю зруйнували будівлі від п`ятого поверху до підвалу» – охарактеризував міністр.

Використовувалися снаряди типу 3ВБ4 і 3ВБ11 в тротиловому еквіваленті потужністю до двох кілотонн – тобто 2 тис. Кг тротилу.

«Якби не« Тюльпани », ми могли залишатися в аеропорту ще мінімум кілька місяців і нас би звідти ніхто нічим не вибив», – пояснив Гелетей причини виведення військ з аеропорту Луганська.

Ще він додав, що є обгрунтовані побоювання вважати, що подібного роду удари Росія може нанести по донецькому аеропорту.

До слова, причини нашого знаходження там не стільки в військовій, скільки в переговорній площині. Аеропорт може бути обміняний на Новоазовськ або інший населений пункт.

Що стосується тактичної ядерної зброї, то його застосування порушує міжнародні угоди про роззброєння. У 1987 році був підписаний договір між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Після розпаду Союзу тактичні ядерні боєзаряди були вивезені в Росію з території незалежних республік, в тому числі і України. Зброю мали знищити, але Росія цього не зробила. Значна частина арсеналу перебуває в режимі довгострокового збереження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *