ОСТАННІ НОВИНИ

Львів відправить в зону АТО аналоги натівських блокпостів (фото)

|

У Львові почали виготовляти мобільні блокпости для захисту українських військових у зоні АТО. За розробку таких конструкцій взялося львівське підприємство ТзОВ «Пліт» разом з громадськими активістами. Перші такі укріплення вже «відстріляли» на Яворівському полігоні і сьогодні, у навчальному центрі підготовки працівників ОВС ГУМВС України, презентували журналістам. Про це інформує кореспондент Львівського порталу.

 

За словами розробників, схожі укріплення використовувалися країнами НАТО під час війни на Близькому Сході, та в Україні аналогів таких конструкцій поки що немає. Як розповідає директор ТзОВ «Пліт» Андрій Пегитяк, ідею створення таких мобільних блокпостів він запозичив у поляків, на одній з виставок військової техніки.

 

«У поляків попросив взірець, який вони з радістю подарували. А решту інформації про будівництво таких конструкцій вичитав в інтернеті. Замовив хорошу тканину, яка не горить і не розривається, так і розпочалось виготовлення цих блокпостів. На виготовлення  повністю всіх комплектів блокпосту, а це близько десяти збірно-розбірних конструкцій, на підприємстві витрачають день», – розповідає А.Пегитяк.

 

Окрім пересувних конструкцій для блокпосту, виготовляють ще і мобільні довготривалі вогневі точки. Ця споруда, як і блокпости, має високий ступінь захисту від усіх видів стрілецької зброї. 

«Вогнева точка складається з опалубки та бійниць для ведення вогню, а також перекриття, яке зверху захищає від вогню та осколків. Споруда проста у розгортанні, на монтаж одного такого укріплення піде приблизно від 2 до 4 годин, і навіть менше, якщо військові не засипатимуть його вручну. Точка розрахована на трьох бійців і дає змогу тримати кругову оборону», – розповідає один із ініціаторів спорудження мобільних блокпостів Олександр.

 

Такі мобільні блокпости мають значно полегшити роботу нашим бійцям в зоні АТО, адже досі блокпости вони будували переважно з мішків з піском та підручних засобів.

«Ця конструкція, в порівняні з блокпостами з мішків, не розсиплеться. А якщо десь на місці знайти трактор, то конструкцію можна дуже швидко наповнити. І від кулі, гранати чи РПГ вона врятує», – розповів заступник начальника Головного управління МВС України у Львівській області Андрій Карпінець.

 

Проте військові, котрі приїхали у Львів зі сходу не поділяють подібного оптимізму. Адже з технікою, яка мала б швидко заповнювати конструкції піском, там власне найбільша проблема.

 

«Проблема нашої армії – це забезпечення різною інженерною технікою. Якщо швидко розгорнути цю стінку, то вона створює такий досить хороший захист для бронетехніки. Точніше захист створює наповнення цієї стінки. І, якщо тут поставити техніку, вона буде захищена і зможе вести вогонь. Таке украплення хороше, але якщо це укріплення будуть засипати солдати лопатами, то воювати вони після цього вже не зможуть. Отже в комплекті з цими конструкціями потрібна ще інженерна техніка», – ділиться враженнями від побачених блокпостів стрілець першої стрілецької роти, третього територіального батальйону «Вугр» старший сержант Сергій Дяченко.

 

Ще один мінус такої конструкції, за словами військового, це те, що під час відступу її ніхто розбирати не буде. «Швидше за все їх просто мінуватимуть і підриватимуть», – додає С.Дяченко.      

 

Ціна одного такого сучасного блокпоста від 20 до 30 тисяч гривень. Місто за бюджетні та благодійні кошти планує закуповувати такі украплення для 80-ї аеромобільної бригади, батальйону «Львів» і Національної гвардії. 

Фото: Святослав Драбчук 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *