ОСТАННІ НОВИНИ

Поранені військові можуть залишитися без державної підтримки

|

Через складний процес отримання статусу учасника бойових дій важкопоранені військові можуть залишитися на одинці зі своїми проблемами. Як розповів сьогодні на прес-конференції заступник командира роти з озброєння, командир конвою 51-ї бригади 3-го Батальйону Олександр Власенко, такі військові ризикують залишитися без засобів для існування, передає кореспондент Львівського порталу.

«У тих, хто вижив і хто зараз лікується в госпіталях, зараз дуже складна ситуація. Після закінчення терміну реабілітації, з отриманням статусу інваліда чи з втратою працездатності, хлопця звільняють з армії і він вже не отримує зарплату. А йому треба ще довго лікуватися і проходити обстеження. Усе це він має робити за власний рахунок», – розповів. О.Власенко.

Військовослужбовець наголосив на тому, що законодавцям треба терміново спрощувати процедуру надання статусу учасника бойових дій солдатам, які брали участь в антитерористичній операції на сході України. «Є багато хлопців без рук, без ніг. Зі мною лежав хлопець – у нього все тіло було понівечене осколками. Куля пробила ногу, утворилася внутрішня гематома голови, яка буде сходити два роки. Він буде інвалідом. Зараз він ще служить і отримує зарплату. Десь в жовтні цей термін закінчиться, його мають звільнити», – розповів О.Власенко.

Військовий зізнався, що і йому ще не вдалося отримати статус учасника бойових дій, незважаючи на те, що був поранений під Старобешевим. «Тут в госпіталі мені відмовилися реєструвати поранення через те, що нема довідки, що я був поранений. Тобто в мене зараз наче хвороба така. І це непоодинокий випадок. У хлопця з моєї роти – побутова рана, хоча він був поранений осколком», – розповів Олександр Власенко.  

Юрист Мирослава Дмитришин радить військовослужбовцям звертати увагу на те, що пишуть лікарі у медичних документах. «Треба завжди перепитувати, який діагноз ставить лікар. Якщо він пише щось не те, цікавитись, чому він так вчинив. Бо потім щось довести буде значно важче», – наголосила вона.

Також юрист рекомендує військовим після повернення із зони АТО звертатися до командира за довідкою, яка б підтверджувала, що він брав участь в антитерористичній операції. «Цей документ буде підставою у майбутньому. Не треба десять різних документів. Достатньо одного з відповідними печатками і підписами. Який це має бути документ – законодавець чітко не регламентує. Будь-який витяг з бойових книг також буде підставою для надання цього статусу», – розповіла юристка.

Окрім того, Мирослава Дмитришин закликає не панікувати, якщо солдату не вдається отримати статус учасника – у нього ще є шанс на судовий захист. «У судовому порядку за участю бойових побратимів він може довести, що брав участь в АТО», – додала вона.

Як повідомляв раніше Львівський портал, сьогодні у Львові запрацював Центр «Правовий захист учасників АТО». Тут надають безкоштовну юридичну консультацію щодо прав і гарантій учасників АТО.

 Фото: espreso.tv

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *