ОСТАННІ НОВИНИ

Після АТО на добровольчі батальйони чекають репресії – військовий командир

|

В учасників добровольчих батальйонів немає ніякого правового статусу. З юридичної точки зору – це незаконне збройне формування, на яке чекають репресії після закінчення антитерористичної операції. Таку думку сьогодні, 11 вересня, на прес-конференції у Львові висловив заступник командира роти з озброєння, командир конвою 51-ї бригади 3-го Батальйону Олександр Власенко, передає кореспондент Львівського порталу.

«У них правовий статус злочинців. Їх починають «щемити» дуже серйозно вже зараз. Добровольці нікому невигідні, бо вони прекрасно воюють», – заявив О.Власенко.

Військовослужбовець наголосив, що, незважаючи на те, що де-юре добровольчих батальйонів не існує, штаб АТО дає їм цілком конкретні завдання – тримати оборону чи йти в атаку. «Хлопці з «Азова» чи «Айдара» оформлені практично через одного. Хтось зачислений на службу в певному батальйоні, а хтось ні. Частина отримує зарплату, частина ні. Я знаю, що хлопці просто збирають гроші докупи і ділять на всіх. Стараються щось сім’ям загиблих і поранених передати, і залишається їм по 200-300 гривень в місяць», – додав Олександр Власенко.

Юрист адвокатського об’єднання «Лемеха та партнери» Мирослава Дмитришин вважає, що ситуація з добровольчими батальйонами, справді, непроста. Утім її вже почали вирішувати на законодавчому рівні. «Як на мене, у цій ситуації позитивним зрушенням є останній нормативний акт про порядок отримання статусу учасника бойових дій. Оскільки там вказано, що, крім військовослужбовців ЗСУ, статус можуть отримати інші військові формування. Як юрист я розумію, що до того поняття входять і добровольчі батальйони», – пояснила М.Дмитришин.

Нагадаємо, сьогодні у Львові запрацював Центр «Правовий захист учасників АТО». Військовим, які брали участь в антитерористичний операції на сході України, тут надають безкоштовні юридичні консультації щодо отримання статусу учасників бойових дій.

 

Фото: Львівський портал

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *