ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина може втратити Червоноградську збагачувальну фабрику через корумпованих високопосадовців

|

З метою стабілізації роботи підприємств вугільної галузі області та зняття соціальної напруги в регіоні, депутати Львівської обласної ради сьогодні під час сесійного засідання звернулися до Президента України, прем’єр-міністра та міністра енергетики та вугільної промисловості. Вони вимагають терміново відновити роботу ПАТ «Львівська вугільна компанія» та провести службове розслідування ситуації навколо ДП «Львівугілля». За таке рішення проголосували 73 депутати, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Зокрема, як йдеться у зверненні депутатів, 20-21 серпня цього року 700 працівників ПАТ «Львівська вугільна компанія» перекрили залізничні колії в селі Сілець Сокальського району через борги по заробітній платі. Відтак, через бойкот працівників з 22 серпня зупинилась робота цієї компанії, що призвело до виникнення критичної ситуації у вугільній галузі області.

У Львівській обласній раді було створено робочу групу з вивчення питання діяльності Червоноградської центральної збагачувальної фабрики.

Як повідомив голова робочої групи П.Федашко, загальна заборгованість ДП «Львіввугілля» перед ПАТ «Львівська вугільна компанія» виникла з 2012 року і станом на сьогодні становить 48 млн грн..

«Заборгованість із заробітної плати з нарахуваннями і податками становить на сьогодні 14,8 млн грн, з них 7,7 млн грн – виплата працівникам заробітної плати. Упродовж 2012 – 2014 років заборгованість із виплати заробітної плати коливається від одного до трьох місяців. Заборгованість за електроенергію за серпень складає 1,5 млн грн, а за вересень необхідно заплатити також аванс 1,5 млн грн. Одним із найбільших джерел надходження коштів для ПАТ «Львівська вугільна компанія» є збагачення вугілля для ДП «Львіввугілля», – наголосив П.Федашко, зачитуючи звернення.

Зупинка роботи Червоноградської збагачувальної фабрики відповідно призвела до зупинки переробки вугілля і відвантаження його на теплові електростанції та іншим споживачам, зазначив голова робочої групи. Представники профспілки ПАТ «Львівська вугільна компанія» неодноразово зверталися до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, проводили зустрічі й наради за участю першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Ю. Зюкова, генерального директора ДП «Вугілля України» С. Стародубцева, представників ПАТ «Львівська вугільна компанія», ДП «Вугілля України» і ДП «Волиньвугілля». Але ці заходи не дали жодного позитивного результату», – зазначив П.Федашко.

Він також наголосив, що високопосадовці Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, зокрема перший заступник міністра Ю. Зюков, намагаються не вирішувати проблеми, а створювати такі умови, щоб це підприємство занепадало і стало банкрутом.

Відтак, у своєму зверненні до високопосадовців, депутати ЛОР просять провести службове розслідування ситуації, котра склалася навколо ДП «Львіввугілля», а також відсторонити від виконання обов’язків першого заступника міністра Ю. Зюкова на той період, адже саме він відповідає за вугільну галузь в Міністерстві. Окрім того, депутати просять вирішити питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати працівникам ПАТ «Львівська вугільна компанія» і напрацювати шляхи до повного відновлення роботи підприємства.

Водночас голова Львівської облради Петро Колодій наголосив, що сьогодні окремі посадовці у міністерстві намагаються знищити вугільну галузь України. І те, що Міненергетики погрожує виключенням електроенергії взимку є повним фарсом, оскільки Львівщина на сьогодні має достатньо вугілля, щоб забезпечити ним теплоелектростанції.

Зі свого боку депутат Львівської обласної ради Андрій Корнат додав, що дане звернення потрібно також скерувати і президенту України. «Ви говорите страшні речі. Сьогодні знищують стратегічні галузі України, зокрема вбивають вугільну промисловість України. Це питання потрібно розглядати на рівні президента. Потрібно у жорсткий спосіб припинити корупційні схеми у вугільній промисловості», – сказав він.

Фото: wikimapia.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *