ОСТАННІ НОВИНИ

Що з себе уявляє заборонена зброя терористів «Точка У» (фото)

|

Вчора терористи повідомили, що захопили тактичний ракетний комплекс «Точка-У», що належав військовослужбовцям ЗСУ.

Терористи поширюють заяви про захоплення у українських військових тактичних ракетних комплексів «Точка-У», тому що чекають поставок подібного озброєння з Росії. Таку думку висловив спікер АТО Леонід Матюхін, передає espreso.tv.

«Хочу відзначити, що заява террориста «Беса» про нібито захоплення у українських збройних сил тактичної зброї «Точка-У» є неправдою. Швидше за все, найближчим часом він очікує поставки цього типу озброєння від своїх замовників», – заявив Матюхін.

 

Високоточні тактичні комплекси типу «Точка» експерти вважають дуже потужною ракетною зброєю. Основа тактичного ракетного комплексу – керована на всьому протязі польоту одноступенева балістична ракета. Вона може нести як ядерні та хімічні заряди, так і звичайні – осколково-фугасні. Після розпаду СРСР пускові установки, допоміжна техніка та ракети залишилися на території кількох республік. На Україні було близько сотні комплексів.

 

Розробка дивізійного ракетного комплексу «Точка» була розпочата в 1968 році. Він призначався для ураження точкових малорозмірних цілей в глибині оборони противника: наземних засобів розвідувально-ударних комплексів, пунктів управління різних родів військ, стоянок літаків і вертольотів, резервних угрупувань військ, сховищ боєприпасів, палива та інших матеріальних засобів.

 

У 1989 році на озброєння приймається модифікований комплекс 9К79-1 «Точка-У». Основною відмінністю його є велика дальність і точність стрільби. На заході комплекс отримав позначення SS-21 «Scarab». Комплекс має дальність стрільби від 15 до 70 км і середнє кругове відхилення 250 м.

 

Російські окупанти в військових діях в Грузії використовували «Точку-У» для бомбування невоєнних об`єктів, що є військовим злочином.

За даними США, російські війська, починаючи з 8 серпня, запустили по позиціях противника більше 15 ракет малого радіусу дії з установок SS-21 (так у західній класифікації позначається російський оперативно-тактичний ракетний комплекс «Точка»). Ракети були скинуті біля Потійського порту, біля нафтопроводу Баку – Тбілісі – Супса, і в місті Горі, і в результаті цих обстрілів загинуло 6 осіб.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *