ОСТАННІ НОВИНИ

З липня для львів`ян суттєво здорожчає вода

|

З першого липня вода для жителів Львова стане дорожчою. До 7,94 гривень за кубометр зростуть тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Як повідомили Львівському порталу у прес-службі Львівської міської ради, рішення про встановлення нових тарифів на воду ухвалила НКРЕ 6 червня 2014 року.

Підвищення тарифів на воду неминуче явище на тлі подорожчання енергоносіїв. Позиції, що формують структуру тарифу, стали суттєво дорожчі. Тарифи на воду підвищувалися востаннє в 2012 році. З цього часу на 59% зросла вартість електроенергії, на половину здорожчало паливо, на 15% зросла вартість газу.  Змінилися також податкові нарахування, зокрема збір за спеціальне використання водних ресурсів зріс на 9%.

У підсумку, держава заборгувала Львівводоканалу 74 мільйона гривень з різниці в тарифах, яка виникла внаслідок невідповідності діючих тарифів рівню економічно обгрунтованих витрат на виробництво послуг. У таких умовах підприємство працювало у збиток, нарощуючи борги.

«Зростання тарифів на воду не сильно вдарить по гаманцях містян. Вартість послуг збільшується на 2,22 гривні за кубометр. Відтак, середньостатистична сім`я з трьох осіб, яка згідно з розрахунками споживає 8-12 кубометрів, буде платити в місяць на 20-25 гривень більше», – вважають в ЛМКП «Львівводоканал».

Подорожчає централізоване водопостачання і в інших містах України. Нацкомпослуг уже затвердили нові тарифи для 26 водоканалів, решта міст очікують на коригування. Загалом тарифи на послуги Львівводоканалу зростуть на 39%, а в середньому по країні – на 93%.

Фото:Flickr 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *