ОСТАННІ НОВИНИ

Книга про «Небесну сотню» не побачить світ – родичі загиблих

|

У родичів «Небесної сотні» триває конфлікт з видавництвом «Фоліо» та авторами-упорядниками книги про загиблих, про який більше мовчати вони не в змозі. На думку родичів загиблих Героїв, ницість і підлість «Фоліо» перейшла всі межі. Відтак, вони написали відкритий лист-звернення до видавництва, редколегії й авторів книги пам’яті загиблих, що готується до друку. Про це Львівському порталу повідомила родичка загиблого Героя Богдана Сольчаника, журналістка Віра Гой.

Повний текст листа-звернення подаємо нижче:

«Ми, родичі загиблих під час трагічних подій на київському Майдані, обурені та здивовані Вашою ницістю та бездушністю. Так, ми не боїмося таких слів, бо Ви спекулюєте на святому, на єдиному, що у нас залишилося, – пам’яті.
Ви готуєте до друку книгу про Небесну сотню. Звісно, місія благородна і заслуговує на подяку, якби не Ваша байдужість.

Чи контактували ви, журналісти, з родичами загиблих, щоб об’єктивно написати свої тексти про них? Ні. Інакше б книга не рясніла фактичними помилками.

Чи просили ви надати світлі і гарні фото наших рідних для ілюстрування? Ні. Інакше фото були б не знайдені «десь в Інтернеті», а якісні. На них герої не були б зображені зі стаканами, бутербродами чи в трунах.

Чи надсилали ви родинам готові тексти для узгодження? Ні, бо інакше не було б цього листа, не було б сотні помилок. Наскільки нам відомо, ви трудилися, збираючи неперевірені, недостовірні факти в Інтернеті, але чомусь не спробували запитати нас, батьків, матерів, братів, сестер, чи є правда у ваших текстах.

Обурює те, що, знайшовши в Інтернеті інформацію про частину загиблих, про решту ви вирішили згадати у книзі одним рядком. Чому, наприклад, про Дмитра Пагора у книзі – два речення, а про інших – розвороти? Якби ви звернулися до мами Дмитра… А скільки могла б розказати про Андрія Цепуна його дружина! Та для нього у Вас – один абзац. Чому? Забракло паперу?..

Але найбільш болить інше: чернетку книги ми, родичі, отримали випадково, і відтоді намагаємося достукатися до вас. Ми просимо зробити правки, ви – пропонуєте «не монополізувати пам’ять про Героїв». Ми знову просимо – ви повторюєте, що книга «йде у типографію». Так триває не один тиждень.

Ми не можемо більше просити, тому вимагаємо – і робимо зверненням відкритим: книга про Небесну сотню не побачить світ, поки не буде виправлена остання помилка в текстах, які узгодять зі всіма родинами загиблих.

Закликаємо: припиніть ваші дешеві спекуляції і не паплюжте пам’ять тих, хто віддав за вас життя».

Під цим листом-зверненням підписалися:

Родина Олександра Капіноса
Родина Богдана Сольчаника
Родина Устима Голоднюка
Родина Сергія Бондарчука
Родина Олександра Щербанюка
Родина Володимира Кульчицького
Родина Олександра Плеханова
Родина Сергія Дідича
Родина Андрія Дигдаловича
Родина Євгена Котляра
Родина Андрія Корчака
Родина Богдана Вайди
Родина Роман а Сеника
Родина Василя Мойсея
Родина Володимира Бойківа
Родина Роман а Гурика
Родина Владислава Зубенка
Родина Володимира Мельнічука
Родина Віктора Хом’яка
Родина Роман а Точина
Родина Дмитра Чернявського
Родина Івана Пантелєєва
Родина Юрія Паращука
Родина Андрія Цепуна

Автор картини “Небесна сотня” Юрій Журавель 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *