ОСТАННІ НОВИНИ

Цьогоріч вошами обзавелись 204 жителя Львівщини

|

Проблема педикульозу в Львівській області, як і в цілому в Україні, залишається актуальною. Згідно з офіційною реєстрацією впродовж січня-квітня цього року в Львівській області ураженість педикульозом зареєстрована у 204 осіб. У минулому році зареєстровано 596 осіб, уражених педикульозом, тоді як в цілому по Україні зареєстровано 19 733 випадків педикульозу, з них діти до 17 років – 14 978 (75,9%). Про це Львівському порталу повідомили у відділенні ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».  

Найбільша ураженість відмічалась серед дитячих та підліткових колективів. Діти до 17 років складають 60-70% від усієї кількості уражених педикульозом.

Педикульоз, або вошивість – це зараження (інфестація) людини вошами. На тілі людини паразитують три види вошей – головні, лобкові та одежні. У залежності від виду, воші знаходяться на волосяній частині голови, тулубі, у складках одягу, де вони проводять все життя, живлячись кров’ю людини.

Педикульоз небезпечний тим, що воші є переносниками різних інфекційних хвороб. Платтяні та головні воші є переносниками збудників висипного тифу, хвороби Бриля, волинської лихоманки та інших хвороб.

Впродовж останніх десятиліть спостерігається зменшення кількості випадків епідемічного висипного тифу та хвороби Бриля в світі. У різних країнах світу зареєстровано три значні спалахи епідемічного висипного тифу: у 1997 році у Бурунді, яким було охоплено 100 тисяч осіб, невеликий спалах в Перу та спалах у січні 1998 року в м. Липецьку Росії Федерації. Поряд з тим існує потенційна можливість занесення висипнотифозної інфекції на територію України.

Лобкові воші практично не мають епідеміологічного значення, проте, так само, як платтяні та головні, спричиняють людині вагомі незручності, викликаючи свербіж, який призводить до подряпин та виникнення екзем, фурункульозу та інших гнійних захворювань шкіри.

Воші при своєму розвитку проходять три стадії: яйце – «гнида», личинка та статевозріла воша. Яйце має довгасту форму (1,0-1,5 мм довжини), жовтувато-білого кольору, особливою клейкою речовиною щільно прикріплюється до волосся, білизни або інших одягу. Личинка сірувато-коричневого кольору, пересувається за допомогою трьох пар лапок, з кігтиками, що дозволяє їм міцно триматися на волоссі або тканині. Дорослі воші сірувато-коричневого забарвлення, після кровосмоктання темніші, самиці більші за самців, пересуваються за допомогою трьох пар лапок з кігтиками долаючи до 20 см за хвилину.  

Одежна воша має довжину тіла: у самиці – від 2,3 до 4,7 мм, самця – від 2,1 до 3,7 мм. Вона живе у білизні людини, при великій кількості може селитися в одязі, постільній білизні, панчохах, взутті. Для кровосмоктання платтяні воші виходять на шкіру, для відкладання яєць скупчуються у найтепліших місцях – в складках, швах білизни та одягу. Самиця відкладає яйця купками по 6-14 штук на день, всього за  життя – 200-300 яєць. Тривалість життя воші – від 32 до 46 днів.

Головна воша здебільшого живе у волосистій частині голови, але може зустрічатися також на тілі, одязі та білизні. Самиця відкладає біля кореня волосся до 4 яєць за день та 150 яєць за все життя. Тривалість життя дорослих вошей складає 27-38 діб. 

Лобкова воша живе на волоссі лобка, бровах та інших волосистих частинах тіла, міцно утримуючись на шкірі. Поза тілом господаря може жити не більше 12 годин. Лобкові воші малорухливі, тому при цьому виді педикульозу люди заражаються при близькому контакті. Можливе зараження лобковими вошами в лазнях. Плодючість їх невелика, самиця відкладає по 3 яйця в день, 50 – за все життя.

Без харчів платтяна воша живе 7-10 діб, головна – 24 години, лобкова – 10 годин.

Розповсюдження вошей відбувається при контакті людей, особливо при великій їх скупченості у транспорті, на вокзалах, ринках, а також при користуванні особистими речами – одягом, білизною, головними уборами, гребінцями, щітками для волосся тощо. При значній завошивленості людини воші можуть переповзати по підлозі та по різним предметам, на яких вони можуть зберігати життєздатність впродовж 2 діб. Особливо швидко педикульоз розповсюджується у дитячих колективах.

Появу вошей слід попереджувати. Для цього необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни, проводити систематичне прибирання приміщень, утримувати в чистоті предмети побуту та меблі. Батьки повинні слідкувати за дотриманням дітьми правил особистої гігієни та регулярно оглядати волосся дитини. 

Якщо ж, не дивлячись на заходи особистої гігієни, воші та гниди все-таки з’явились, необхідно оглянути членів сім’ї того, у кого знайдені воші, провести санітарну обробку не тільки ураженій педикульозом особі, а й контактним. При необхідності повторну обробку роблять через 7-12 днів.

У разі виявлення ознак наявності вошей необхідно негайно провести повний комплекс протипедикульозних заходів. Позбутися проблеми можна за допомогою протипедикульозних засобів, які чимало пропонують аптеки. Це — різноманітні препаративні форми бензилбензоату, авіцин, нітіфор та інші. Різняться вони за формою випуску та способами нанесення. Наприклад, деякі засоби наноситься як аерозоль, і тому зручні до використання для довгого волосся, інші – у вигляді рідини, емульсії, мазі. Слід уважно читати та дотримуватись вимог інструкції до препаратів.
Водночас, обов`язково необхідно знищити воші на особистих та постільних речах, предметах особистого користування, ліжку та інших поверхнях приміщення. Слід зауважити, що прання білизни без кип`ятіння  в повному обсязі не звільняє її від вошей, а гниди залишаються живими. Тому, завошивлену білизну необхідно кип`ятити в 2% розчині кальцинованої соди впродовж 15 хвилин, прасувати з обох боків праскою високої температури. 

Для отримання фахової допомоги при боротьбі з педикульозом варто звернутися до відділень дезінфектології ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», які забезпечені дезінфекційними камерами  (гаряче сухе повітря та водяна пара) для проведення обробки білизни, взуття, постільних, інших речей та протипедикульозними засобами для знищення вошей, як на тілі людини, так і в приміщенні, де перебувала уражена педикульозом людина.

Слід пам’ятати, що воші є розповсюджувачами небезпечних інфекційних хвороб. Суворе виконання правил особистої гігієни дозволить запобігти педикульозу та виникненню інфекційних хвороб!

Фото: klyuch.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *