ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські котики та песики тепер мають свій сучасний рентген-кабінет

|

У рамках гранту Європейського Союзу «Ветеринарна школа передової діагностичної техніки зі спеціалізованими лабораторіями» у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій  імені Степана Ґжицького встановлено унікальний цифровий рентгенівський кабінет найвищого світового рівня. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ветеринарного університету.

За своїми медико-технічними параметрами кращого в Україні на сьогодні, принаймні у вищих навчальних закладах, немає. Отримане обладнання дає змогу отримати цифрове зображення уражених частин тіла дрібної тварини буквально за кілька хвилин. І при цьому не використовується так звана рентгенівська фотоплівка.

 

Скановане зображення високої роздільної здатності передається на монітор комп’ютера і лікар має можливість відразу ж визначити місце та характер перелому кісток чи розірваних м’язів і стан тканин. Усі фото залишаються в пам’яті комп’ютера, а також їх можна записати на мобільний носій (флешку, диск, тощо).

Отримане обладнання виготовлене в Угорщині (за американською ліцензією). У його комплект входить власне рентгенівський апарат, системні блоки, два спеціальні потужні монітори, програмне забезпечення. Загальна вартість – близько 800 тисяч гривень.

Унікальний цифровий рентген-кабінет дасть змогу господарям собак, кішок, птахів, черепах та інших дрібних тварин швидко пройти діагностику та знайти у своїх домашніх улюбленців місця переломів. А студенти-ветеринари на практиці отримали можливість знайомитись з передовими технологіями та оволодіти найсучаснішими методами досліджень. Натомість аспіранти, доценти та професори зможуть проводити наукові дослідження на найвищому європейському рівні, а фотофіксація проведених дослідів та експериментів сприятиме якісному покращенню наукових публікацій.

 

Згаданий грант ЄС реалізовується Львівським національним університетом ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького спільно з колегами з Люблінського природничого університету (Польща).

Фото: прес-служба ЛНУВМ та БТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *