ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні пішла з життя підпільниця ОУН Ярослава Левкович

|

Сьогодні на 92-му році життя померла підпільниця Організації українських націоналістів та в`язень радянських таборів Ярослава Левкович (Романина). Про це Львівському порталу повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.

Ярослава Левкович народилася 31 жовтня 1921 р. у селі Нестаничі Радехівського району Львівської області. У 1941 р. вступила до ОУН, де діяла під псевдо «Марта» і «Оля». Восени 1942 р. стала станичною жіноцтва в рідному селі, організовувала перехід місцевих хлопців до Української повстанської армії на Волині. З 1944 р. займала посади районної провідниці жіноцтва ОУН спершу Радехівського, а потім Лопатинського районів.

Заарештована органами МГБ у 1952 р. біля села Реклинець. Утримувалась у тюрмі на Лонцького у Львові, де неодноразово зазнавала побоїв на допитах. 9 травня 1952 р. засуджена Військовим трибуналом військ МГБ Львівської області до 12 років позбавлення волі. Каторжні роботи відбувала в Інті, Абезі, Воркуті.

До України повернулась в 1965 р. й оселилася у місті Червоноград Львівської області, де працювала машиністкою на шахті «Друга Великомостівська». З 2008 р. мешкала у Львові. У 2003  році опубліковано її спогади «Життя підпільниці».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *