ОСТАННІ НОВИНИ

Санстанція радить жителям Львівщини почистити криниці

|

У більшості приватних криниць на Львівщині у 2013 році санітарна служба виявила бактеріальні забруднення. Цього року Львівський міський відділ Держсанепідслужби України радить власникам приватних домогосподарств потурбуватися про власне здоров’я  та почистити криниці. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

У 2013 Держсанепідслужба провела дослідження 153 проб води, відібраних з індивідуальних криниць. У 28,29% проб виявили перевищення вмісту нітратів та аміаку. Перевищення бактеріального забруднення виявили у 74,02 % криниць.

88% львів’ян споживають воду з центрального водопроводу міста. Вода з міського водопроводу обеззаражується та контролюється лабораторією ЛМКП «Львівводоканал» та лабораторіями міського відділу ДУ «Львівський обласний ЛЦ ДСЕСУ».

Населення с.м.т Винники, с.м.т Брюховичі, с.м.т Рудно та частково населення приватного житлового сектору Сихівського району споживають воду з індивідуальних криниць.

Основними причинами забруднення водоносного горизонту є внесення у грунт мінеральних та органічних добрив, забруднення стічними водами від вигрібних ям, а також твердими побутовими відходами, недотримання вимог будівництва вигрібних ям, надвірних вбиралень.

Вигрібна яма, дворова вбиральня повинна розміщуватись на відстані, не менше50 мвід криниці.

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я, особливо для дітей до 3 років. Споживання такої води може привести до захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію у дітей. Групи підвищеного ризику складають немовлята, віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні, які споживають страви та молочні суміші, приготовані на воді, забрудненій нітратами.

Шляхи запобігання: сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання (криниці). При погіршенні якості води, необхідно негайно припинити користування криницею, терміново усунути причини, що викликали зміни якості води, провести очистку (відкачати воду, провести ремонт, знезаражування). Очистку необхідно проводити не рідше 2 рази на рік (навесні, після танення снігу, і восени, після осінніх дощів). Страви для дітей потрібно готувати на бутильованій воді.

Наземна частина криниці має бути влаштована не менш, як на0,8 мвище поверхні землі, оголовок повинен бути щільно закритий кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовується дашок, навіс, або ж оголовок вміщують у будку. Навколо криниці майданчик має бути цементований, радіусом, не меншим, ніж2 м,з ухилом від криниці.

Недотримання власниками вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні криниць призводить до забруднення питної води у власних та сусідських криницях і робить її непридатною для споживання.

Власникам необхідно проводити лабораторний контроль за вмістом нітратів у питній воді криниць, де є діти до 1-го року.

Фото ukrfoto.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *