ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентують меню, яке було на Титаніку за день до його трагедії

|

«Меню як мистецтво» – під такою назвою вже вдруге в рамках гастрономічного фестивалю «Львів на тарілці» пройде виставка французьких та американських ресторанних меню ХIХ ст. – першої половини ХХ ст. Зібрав цю унікальну колекцію відомий львівський ресторатор Вардкес Арзуманян. Триватиме експозиція з 11 до 30 червня в Палаццо Бандінеллі, Львівський історичний музей (пл. Ринок, 2). Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Історія ресторанних меню не така вже й давня. Перші меню виникли у Франції за часів Людовіка XV. Невід’ємною складовою ресторанного сервісу вони стали лише з середини ХІХ ст., тоді говорили: «покажи мені меню, і я скажу тобі, хто відвідує це місце».

В меню відображається не тільки історія гастрономії, але й історія графічного мистецтва. Вигляд ресторанних меню синхронно змінювався зі зміною стилів: насичений деталями історизм, співучі лінії модерну, декоративність ар-деко, практичний дизайн 1930-1940-х рр. Майже всі меню оформлені відомими французькими графіками ХХ ст. – Франциском Пульбо, Жоржем Емаром, Луї Жу, Жоржем Вілла та ін. Вишукані, майстерно зроблені, вони вирізняються естетикою, деякі сповнені еротики, а деякі – тонкого гумору. Приверне увагу раритетний експонат, який нещодавно поповнив колекцію Вардкеса Арзуманяна, – меню Титаніка за день до трагедії. Також, яскравими акцентами виступлять два меню, з оригінальними ілюстраціями Альфонса Мухи та львівські меню кінця ХІХ ст.»,- зазначили організатори. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *