ОСТАННІ НОВИНИ

Депутатам Львівщини представили принципи децентралізації влади

|

Сьогодні, 3 червня, під час сесії Львівської обласної ради голова фракції УДАРу Оксана Юринець зачитала резолюцію регіональної наукової конференції «Децентралізація влади в Україні: варіанти, можливості, наслідки», яка відбулась нещодавно в НУ «Львівська Політехніка». Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка».

Як учасник цієї конференції, Оксана Юринець зазначила: «Ми повинні говорити про погодження плану дій зі сприяння якісної самоорганізації населення не тільки на Львівщині, але й загалом в державі. Це має бути фаховий діалог експертів та чітко прописана дорожня карта підтримки місцевих ініціатив, підтримки місцевого самоврядування».

Ця резолюція, за рішенням учасників конференції, була скерована до Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з метою врахування результатів та рекомендацій Конференції в процесі законотворення та реформування конституційного ладу України із врахуванням принципу децентралізації. Текст резолюції подаємо повністю:

«Децентралізація влади в Україні: варіанти, можливості, наслідки» м. Львів, Національний університет «Львівська політехніка» Учасники Регіональної наукової конференції, організованої кафедрою політології та міжнародних відносин Національного університету «Львівська політехніка» та Науково-аналітичним центром політичних досліджень «Вектор», заслухавши та обговоривши доповіді і повідомлення з політико-правових, економічних та історичних аспектів децентралізації та реформування конституційного ладу в Україні відповідно до вимог сучасних політичних подій в нашій державі та міжнародних демократичних стандартів державотворення, відзначили:

1.Політична система України є системою перехідного типу, в якій демократичні інститути та механізми тісно переплетені з елементами та залишками політичної системи радянського періоду. Це актуалізує питання реформування політичної системи України у напрямку демократизації.

2.Система органів влади України є надмірно централізованою, відсутні надійні та ефективні важелі взаємовпливу гілок влади, спостерігається дисбаланс повноважень у системі стримувань і противаг.

3.Однією з нагальних та актуальних проблем сучасної політичної системи України є потреба у децентралізації влади, передачі права територіальним громадам ефективно вирішувати місцеві справи, а також у розробленні дієвих механізмів та гарантій реалізації місцевого самоврядування.

4.Доцільно збільшити економічну самостійність адміністративно-територіальних одиниць, частку фінансів, яка залишатиметься у місцевому бюджеті та зможе використовуватися місцевою владою для ефективного управління з одночасним забезпеченням прозорих механізмів громадського контролю.

5.Федералізація України як одна з форм децентралізації є неприйнятною в контексті сучасних політичних подій, позаяк є реальною загрозою для територіальної цілісності України та її державного суверенітету.

6.Найбільш оптимальною та доцільною є децентралізація влади із збереженням унітарної форми державно-територіального устрою України.

7.Процес децентралізації в Україні повинен супроводжуватися реформуванням судової системи, правоохоронних органів, створенням дієвих механізмів активізації місцевих громад та залученням громадян до процесу управління державою.

8.Ефективним та доцільним інструментом, який сприятиме зростанню ролі та впливу громадян на процес здійснення влади в Україні, повинні стати місцеві та загальнодержавні референдуми, які проводитимуться зокрема і за народною ініціативою. Тому важливо розробити прозорі механізми прямого народовладдя з метою запобігання маніпуляціям громадською думкою».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *