ОСТАННІ НОВИНИ

Прикордонники попереджають провокаторів про жорстку відповідь

|

Державна прикордонна служба України попереджає про недопустимість провокацій на державному кордоні. Про це Львівському порталу повідомили у відділі з питань взаємодії із ЗМІ Адміністрації Держприкордонслужби України.

У зв’язку з загостренням ситуації на сході України, зросла кількість погроз з боку сепаратистів блокувати роботу пунктів пропуску на державному кордоні, перешкоджати рухові прикордонних нарядів та виконанню прикордонниками своїх обов’язків.

Такі дії є неприпустимими, оскільки Державна прикордонна служба забезпечує недоторканність державного кордону та здійснює пропуск громадян, транспортних засобів та вантажів, а спроби ускладнити виконання прикордонниками своїх обов’язків змусить їх вживати заходів, адекватних ситуації.

Наголошуємо, що в даний час державний кордон охороняється посилено і прикордонне відомство діятиме усіма можливими способами для забезпечення законності на державному кордоні. Всі прикордонні підрозділи підготовлені до охорони та оборони своїх об’єктів.

Держприкордонслужба в черговий раз звертається до громадян з проханням утриматися від блокування прикордонних підрозділів, перешкоджання прикордонникам у виконанні ними своїх обов’язків та проведення інших провокацій на державному кордоні.

У разі організації незаконних заходів чи спроб незаконного захоплення підрозділів та службових приміщень відомства, Державна прикордонна служба змушена буде вжити вичерпних заходів щодо забезпечення недоторканності державного кордону України, захисту персоналу та членів сімей військовослужбовців, збереження майна та інших матеріальних цінностей. Відомство діятиме виключно в рамках чинного законодавства України та у відповідності до Статутів ЗС України. 

Звертаємо увагу, що дії по дестабілізації ситуації на кордоні передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність. Зокрема, згідно зі ст. 341 Кримінального кодексу України, дії щодо перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ та організацій караються арештом на строк до 6 місяців або обмеженням чи позбавленням волі терміном на 3 роки, а вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу з метою перешкоджання виконання ним службових обов’язків, відповідно до ст. 343 ККУ, карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до 3 місяців. Умисні ж дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, можуть потягнути за собою позбавлення волі на строк до 12 років.

Ще раз наголошуємо на недопустимості провокацій на кордоні та закликаємо усіх громадян утриматися від необдуманих вчинків та протиправних дій. Державна прикордонна служба розраховує на мудрість жителів прикордоння та прийняття кожним виважених рішень.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *