ОСТАННІ НОВИНИ

Слов`янські сепаратисти полюють на журналістів та україномовних

|

Сепаратисти в Слов`янську оголосили полювання на людей, які говорять українською.

Про це заявив лідер сепаратистів Слов`янська В`ячеслав Пономарьов.

Він попросив місцевих жителів повідомляти “народній дружині” про всі підозрілі особистості в місті, “особливо тих, які розмовляють українською мовою”, повідомляє кореспондент “Української правди” з місця події.

Крім того, Пономарьов заявив, що в місті заборонені опозиційні політичні сили – “Удар”, “Свобода”, “Батьківщина” – та агітація за них.

Також лідер сепаратистів повідомив, що 22 квітня у місті відбудеться “перше засідання міської ради”, а 11 травня в місті проведуть референдум про федерацію і російську мову.

Пономарьов також пообіцяв, що в місцевих ЗМІ опублікують телефонний номер для повідомлень про “підозрілих особистостей”.

У той же час головний редактор газети “Слов`янські відомості”, керівник міської організації Спілки журналістів Олег Зонтов заявив, що журналісти в Слов`янську змушені призупинити діяльність, пише Телекритика.  

За його даними, на вулицях міста небезпечно з`являтися з фотоапаратом або відеокамерою, а на газетних кіосках висять оголошення “Місцевої преси немає”.

Як розповів Зонтов, в міський відділ міліції днями увірвалися озброєні люди. У той час там перебували журналісти.

“Хтось, очевидно, дав команду мене заарештувати, тому що на мене накинулися і почали заламувати руки. Мені вдалося звільнитися, але я почув попередження не показуватися на очі, – сказав журналіст. – Також тоді затримали студента і журналіста Романа Губу. Пізніше Рому відпустили, проте за ним стежили. Відтоді журналісти Слов`янська працюють у військових умовах у них забирають техніку, змушують віддавати флешки з матеріалами. Багато редактори ухвалили рішення не виходити на цьому тижні”.

За словами Зонтова, після захоплення телевежі в місті не працює цифрове телебачення та інтернет.

Місто опинилося в інформаційній блокаді. Сепаратисти агресивно ставляться і до іноземних журналістів. Оператора служби ВВС змусили віддати картку пам`яті з відзнятим матеріалом. Невідомо, де знаходиться львівський журналіст Сергій Лефтер, якого викрали активісти “самооборони”, – зазначив Зонтов.

Також він уточнив, що Роман Губа змушений був виїхати зі Слов`янська після того, як у ніч на 17 квітня група озброєних людей увірвалася в студентський гуртожиток, де він проживав.

Сам журналіст зміг покинути гуртожиток, але всі речі – техніку, документи і гроші були “описані” і вилучені. Роману залишили повідомлення, що забрати речі він може в СБУ, яке контролюється збройними сепаратистами з військовою виправкою.

“Роман став мішенню для сепаратистів. Протягом останніх двох місяців він отримував численні погрози через своїх матеріалів”, – зазначив Зонтов.

Разом з тим головний редактор “Острова” Сергій Гармаш повідомляє, що у Слов”янську продовжується трансляція російських каналів замість українських.

Як відомо, 12 квітня в Слов`янську силовики схопили журналіста Hromadskt TV Сергія Гришина і екс-журналіста Lenta.ru Іллю Азара, погрожували і заборонили працювати в місті.

 16 квітня в Слов`янську невідомі захопили журналіста фонду “Відкритий діалог”, який реалізує місію спостереження за ситуацією на Сході України Сергія Лефтеров. Його місцезнаходження досі невідомо.

 У ніч на 17 квітня в Слов`янську озброєні люди забрали всі документи і оргтехніку у журналіста Романа Губи під час нічного обшуку його квартири.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *