ОСТАННІ НОВИНИ

Російські війська досягнуть української території за 12 годин – SHAPE

|

Російські збройні сили на кордоні з Україною знаходяться в стані високої готовності, і у випадку відповідного наказу на найвищому рівні досягнуть української території протягом 12 годин.

Таку оцінку ситуації навколо кордону України у зв`язку з високою концентрацією збройних сил Росії дав журналістам директор кризового центру Верховного командування військовими силами НАТО в Європі (SHAPE) бригадир Гаррі Дікен (Gary Deakin, Великобританія) в четвер у штаб-квартирі SHAPE, розташованій в Монсі (Бельгія).

“Моя оцінка така, що ці сили мають можливості та знаходяться в стані високої готовності. Вони розташовані близько до доріг і засобів зв`язку, у них є ресурси швидко рушити в Україну, якщо буде наказ”, – сказав Дікен.

Відповідаючи на запитання, за який проміжок часу ці підрозділи можуть вторгнутися в Україну, бригадир констатував, що відповідно до “наших підрахунків” – 12 годин з моменту ухвалення рішення на найвищому рівні.

Разом з тим, про такі наміри нічого не відомо.

“Я б описав це як загрозу можливостями – без сумнівів, можливості є. Але ми не впевнені у намірах росіян”, – сказав представник SHAPE.

Говорячи про можливе просування російських підрозділів до Придністров`я, Дікен підкреслив, що “якщо оцінювати ці підготовлені сили, то, без сумнівів, вони можуть завдати удару по східній Україні і потенційно вони можуть йти далі в напрямку Одеси та згаданого вами місця”.

“Так, можливості є, але ми не знаємо, чи є наміри. Зараз все робиться для деескалації ситуації, створення умов для дипломатичного мирного вирішення”, – додав високопоставлений військовий.

Відповідаючи на запитання про дії альянсу в разі просування російських військових підрозділів в Україну, Дікен пояснив, що в цьому випадку дії НАТО будуть спрямовані на забезпечення поінформованості про ситуацію і на гарантування безпеки союзників.

При цьому він підкреслив, що заходи альянсу “спрямовані на союзників, на колективний захист”.

“Я не припускаю, що ми дислокуємо підрозділи в Україні”, – сказав Дікен.

При цьому директор кризового центру назвав присутність російських підрозділів поблизу українського кордону “реальним дестабілізуючим фактором”.

“Я стурбований, бо це дуже здібні сили, які дестабілізують ситуацію, і наші союзники нервують, і стурбовані через загрозу”, – повідомив він, додавши, що відповідно до оцінки станом на сьогодні прямої загрози території НАТО з боку Росії немає.

У цьому зв`язку Дікен поінформував, що, відповідно до очікувань, Північно-атлантична Рада вже в найближчі тижні обговорить пакет заходів, спрямованих на збільшення підтримки союзників.

“Заходи будуть пропорційні загрозі та полягатимуть у гарантіях та сильному сигналі”, – уточнив він, підкресливши, що відповідне рішення про пакет заходів буде ухвалюватися політичним керівництвом.

“Все, що ми будемо робити, буде зроблено виключно в законодавчих рамках”, – додав високопоставлений військовий.

Бригадир також повідомив, що, відповідно до оцінки SHAPE, Росія почала нарощувати свою присутність на кордонах з Україною одночасно з подіями в Криму, і їхня кількість наразі оцінюється від 35 до 40 тисяч. При цьому Дікен не виключив, що зміцнення російського флоту в Криму “може бути загрозою для України”.

Інтерфакс-Україна

 Фото: Reuters 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *