ОСТАННІ НОВИНИ

Нафтогаз: Ціни на газ для населення зростуть наполовину

|

Тарифи на газ для населення з 1 травня  зростуть на 50%.

Як повідомляє УНІАН, про це на прес-конференції заявив директор департаменту економічного планування та фінансових розрахунків НАК “Нафтогаз України” Юрій Колбушин.

“Перше підвищення по газу буде з 1 травня, а по ТКЕ – з 1 липня… тариф по ТКЕ підвищується на 40%, а по населенню – поки на 50%”, – сказав Колбушин.

Він зазначив, що остаточні показники підвищення тарифів будуть відображені в урядовій постанові.

“Документ буде опублікований, там буде графік підвищення цін до 2018 року і може бути в останній редакції щось зміниться”, – зазначив він.

Голова правління “Нафтогазу України” Андрій Коболєв уточнив, що відповідне підвищення цін на газ для населення в 2014 році вже погоджено з Міжнародним валютним фондом.

За його словами, навіть з урахуванням цього підвищення, 100%-их розрахунків за поставлений газ внутрішніх споживачів і дружніх відносин з “Газпромом” дефіцит бюджету компанії в нинішньому році складає близько 80 млрд грн.

У зв`язку з цим, уточнив новий керівник НАК, одним з першочергових завдань компанії є стабілізація її фінансового стану та боротьба з корупційними проявами.

Як відомо, підвищення тарифів на газ для населення було предметом активного обговорення між Україною та її основним кредитором – Міжнародним валютним фондом.

У МВФ, зокрема, підкреслюють, що дуже низькі роздрібні тарифи покривають лише 20-30% економічних витрат і в 3-5 разів нижчі, ніж тарифи в сусідніх країнах-імпортерах. Відповідно, обсяг енергетичних субсидії в Україні оцінюється в 7,5% ВВП.

Минулого року у фонді пропонували поступово підвищити тарифи для населення на 40%, фактично роблячи це умовою надання Україні нового кредиту. Уряд Віктора Януковича відмовився йти на такий крок, і після грудневих домовленостей з Москвою розраховував вже на російський кредит.

З приходом до влади опозиції новий уряд у пошуках джерел наповнення спорожнілого бюджету відновив переговори з МВФ. Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що у нинішньому становищі Україна не може торгуватися і виконає усі умови кредитора.

Фото: PHL

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *