ОСТАННІ НОВИНИ

Україна вимагатиме від РФ повернути вклади "Сбербанку" СРСР

|

Міністр юстиції Павло Петренко під час брифінгу наголосив, що Україна має намір повернути частину як закордонних, так і внутрішньодержавних активів колишнього Радянського Союзу, зокрема, 80 мільярдів доларів США вкладників колишнього “Сбербанку” СРСР, передає кореспондент УНН.

Він нагадав, що до цього часу “нульовий варіант”, за яким Росія мала б всі юридичні підстави володіти згаданою власністю не був підписаний українською стороною, а з урахуванням дій РФ українська сторона буде “ставити питання про повернення того майна, що знаходиться на території інших країн і яке належить Україні, і про компенсацію всіх збитків, які будуть спричинені діями псевдокримської влади під час пособництва російським військовим”.

Крім того, за словами очільник Мінюсту, Україна має намір в міжнародних судових інстанціях поставити питання щодо компенсації. Зокрема, наразі відпрацьовуються “відповідні заяви до Міжнародного суду при ООН стосовно того, що Російська Федерація посягнула на нашу територіальну цілісність”.

“Також будуть подані заяви щодо наших претензій на майно колишнього СРСР, яке належить Україні, як колишній республіці СРСР і засновнику цієї країни. Мова йде про нерухоме майно за кордоном, про валютні цінності, які Російська Федерація отримала як нібито правонаступник Радянського Союзу, про вклади колишнього державного ощадного банку, які Росія станом на 1 січня 1992 року не повернула на баланс “Ощадбанку” Української РСР”, – наголосив П.Петренко.

Нагадаємо, вчора, 16 березня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив міністру закордонних справ Андрію Дещиці вжити заходів щодо підготовки правової позиції України по розподілу майна та коштів СРСР.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *