ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові розгортається «міліцейський Майдан»

|

Учора міліціонери Управління Державної служби охорони (УДСО) у Львівській області у зв’язку з подіями, що відбуваються у державі, самостійно, поза волею керівництва, провели збори рядового та сержантського складу. Офіцери до участі у зборах не були допущені. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Громадської організації «Гармонія та порядок».

Піти на такий демарш міліціонерів змусило, зокрема, усвідомлення того, що УДСО у Львівській області не може бути спрямованою на збагачення її керівного офіцерського складу, а також офіцерів Департаменту ДСО України, що знаходиться у Києві. Спонукою називалась також нагальність потреби глибинного реформування системи органів Міністерства внутрішніх справ України загалом і Державної служби охорони України зокрема з метою викорінення корупції та хабарництва.

Міліціонерів обурило те, що два роки ними керував кум Олександра Рудяка – Ігор Москаленко, який навіть не був їм представлений і з яким ніхто з рядового складу не мав права зустрітися весь цей час для вирішення поточних проблем служби.

Було оприлюднено масштаби розкрадання держмайна Державної служби охорони в автогосподарстві: значне щоденне незаконне списання паливо-мастильних матеріалів; регулярне безпідставне списання автозапчастин; традиційне списання службових автомобілів на користь офіцерів; створення в умовах економічної кризи автопарку «преміум» класу для задоволення особистих потреб керівників, тоді як службові автомобілі груп затримання ДСО, які необхідні для якісної роботи з оперативного реагування, зокрема на виклики «102», перебувають у непридатному для використання стані. Крім того, міліціонери вважають, що страхові відшкодування за пошкодження службових автомобілів осідають у кишенях керівництва, оскільки ремонтувати несправні автомобілі УДСО, що постраждали у ДТП, змушують водіїв цих автомобілів їхнім коштом, хоча всі машини є застрахованими.

Рядові викрили схеми керівництва з маніпулюванням зарплатою і преміальними, констатували, що через систему премій проводиться свавільне, ніким неконтрольоване регулювання місцевим керівництвом розмірів всіх посадових окладів, причому працівникам доводиться систематично «ділитися» з керівництвом суттєвою частиною цих премій, які розподіляються на користь офіцерів. Штат останніх безпідставно «роздутий», а чисельність рядового і сержантського складу доведена до мінімуму та ледь забезпечує нормальне функціонування підрозділів УДСО. Факти нещасних випадків і травм, що регулярно мають місце під час виконання службових обов’язків, приховуються, а профспілки не захищають працівників.

Пожалілися рядові і на те, що їхня службова підготовка з року в рік зводиться до обов’язкового переписування у зошити Конституції України та нормативної бази МВС, що не додає знань і не підвищує фаховий рівень, а фізична підготовка зведена виключно до гри у футбол.

На зборах міліціонери повідомили про факти доведення до самогубств, переслідування рядових і сержантів, тиску на них, висловили безумовну підтримку Майдану та його цінностям, а також підписали заяву до нового міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханнями, окрім іншого, дозволити шляхом голосування визначити новий керівний склад УДСО у Львівській області з числа офіцерів, які користуються серед рядового і сержантського складу працівників авторитетом, характеризуються високим професіоналізмом, сумлінністю, людяністю та відданістю своїй справі; вжити заходів для ретельного розслідування усіх фактів самогубств, вчинених працівниками УДСО у Львівській області за останні роки; забезпечити проведення об’єктивного розслідування та вжиття заходів для притягнення до встановленої законом відповідальності працівників Державної служби охорони України, які причетні до злочинних схем; ліквідувати Департамент ДСО України як структуру, яка перетворилася на верхівку фінансової піраміди, верхівку, яка споживає те, що нею не наробляється; залучити до обговорення проблем ДСО громадськість, незалежних юристів і мас-медіа.

Цікаво те, що контроль за реалізацією цих ініціатив міліціонери просять міністра внутрішніх справ Сергія Авакова покласти на некорумповану Самооборону Майдану.

У заяві, зокрема, зазначається: «Небесна Сотня для нас – Сотня Героїв! Майдан підняв нашу свідомість, надихнув нас на рішучість! Ми віримо у перемогу над злочинною системою! Ми готові перебудувати її зсередини і докладемо максимум зусиль для цього, якщо нам будуть надані такі можливості».

Реакція Департаменту ДСО України була миттєвою. До Львова у терміновому порядку приїхав представник Департаменту. До вечора всі працівники отримали зарплату, яка, зі слів ініціатора «міліцейського Майдану», прапорщика міліції Романа Ставрука, виявилася значно вищою, ніж завжди, і нічого не треба «віддавати».

Крім того, за неофіційною інформацією, київське керівництво призначило новим начальником УДСО у Львівській області Андрія Петрика, якого на тих самих зборах вчора обрали собі рядові міліціонери, висловивши недовіру чинному керівникові. Нині має відбутися представлення нового керівника особовому складу УДСО у Львівській області.

За словами координатора ГО «Гармонія та порядок» Дмитра Гудими, якщо у рядових міліціонерів на фоні подій, що відбуваються в державі, проявилося усвідомлення їхнього рабського становища, якщо рядові та сержанти міліції готові діяти задля позитивних змін їхнього відомства, якщо новий очільник міністерства схвалить такі прояви самоврядування рядового складу, то у державі є шанси на позитивні зміни у системі міліції, яку, мабуть, за всі роки незалежності України ніхто не намагався насправді реформувати. Тепер черга сказати слово іншим підрозділам міліції як у Львівській, так і в інших областях України.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *