ОСТАННІ НОВИНИ

Міжнародний кримінальний суд може почати процес над Януковичем, Захарченком і Пшонкою

|

Міжнародний кримінальний суд зможе розглянути можливість переслідування Януковича, Захарченка та Пшонки лише після офіційних звернень українського МЗС та Генеральної прокуратури України. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Громадського сектору Євромайдан. Г

олова Громадської комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні, професор Володимир Василенко говорить про умови початку процесу над українськими високопосадовцями.

“Держава, яка не є учасником Римського Статуту, може подати разову заяву й визнати обов’язкову юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (далі – МКС) щодо конкретної ситуації та конкретних злочинів проти людяності, вчинених в конкретний часовий період. Це випливає з п. 3 ст. 12 Римського Статуту”, — пояснив Володимир Василенко, Голова Громадської комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні, доктор юридичних наук, професор, Надзвичайний і Повноважний Посол України, суддя Міжнародного Кримінального Трибуналу з колишньої Югославії (2002-2005 рр.).

Для цього Міністерство закордонних справ України має подати звернення до Секретаря МКС, а Генеральна прокуратура України повинна звернутися до Прокурора МКС з проханням провести розслідування ситуації.

Прокурор МКС має встановити, чи підпадає ситуація під юрисдикцію суду, і визначити коло осіб, яким слід пред’явити звинувачення у скоєнні злочинів. Володимир Василенко звертає увагу, що підставою застосування механізму МКС для покарання осіб, звинувачуваних у скоєнні злочинів проти людяності та інших міжнародних злочинів, все ж має стати висновок Прокурора МКС, затверджений Палатою попереднього провадження, а не формальне звернення держави.

В даному випадку, України. Голова Комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні Володимир Василенко зазначає, що суд розглядатиме лише ті справи, фігурантами яких є вищі посадові особи держави.

Нагадаємо, що 25 лютого Верховна Рада ухвалила заяву про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду, скоєння злочинів проти людяності вищих посадових осіб держави, які привели до особливо тяжких наслідків і масових вбивств українських громадян під час мирних акцій протесту в період з 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014.

Раніше Комісія з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні розпочала складати список вищих посадових осіб, причетних до неправомірного застосування сили проти учасників акцій протесту. На цьому етапі до такого списку чиновників включено 25 осіб.

Довідка: Комісія з розслідування порушень прав людини в Україні створена 27 січня 2014 р. Її діяльність спрямована на розслідування порушень прав людини під час реалізації громадянами права на мирні зібрання, починаючи з 30 листопада 2013 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *