ОСТАННІ НОВИНИ

«Регіонали» підготували нові «диктаторські закони»

|

Депутати від Партії регіонів намагаються посилити відповідальність за неповагу до суду та оприлюднення матеріалів про суддів. Про це йдеться у проекті закону авторами якого є регіонал Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко, близькі до заступника голови АП Андрія Портнова. Про це повідомляє депутат від УДАРу Валерій Карпонцов, пише Українська правда.

Карпонцов б’є на сполох, бо «регіонали» готують суддівське свавілля.

«Більшість положень законопроекту є юридично необґрунтованими і такими, що суперечать Конституції, обмежують конституційні права громадян, стимулюють суддівське свавілля», – вважає він.

За його словами проектом пропонується посилити санкції за таке адміністративне правопорушення як неповага до суду – це стаття 185-3 КуПАП.

«Якщо сьогодні за це передбачено лише штраф, то за проектом до нього, істотно збільшеного, за останніми законодавчими традиціями додається адміністративний арешт на строк до 15 діб. При цьому скасовується обов’язкове складення протоколу про таке правопорушення… Це означає, що суддя отримує право заарештувати без жодного документування доказів вини будь-якого з присутніх у судовому засіданні – свідків, журналістів, потерпілих тощо – чи за межами судового залу, якщо йому не сподобалась його поведінка», – повідомив Карпонцов.

За словами депутата, людей кидатимуть за грати.

«У такий же спосіб суддя миттєво може запроторити за грати особу, якій інкримінують вчинення правопорушення, за яке закон не передбачає адміністративний арешт», – додав він. Водночас Карпунцов наголосив, що це «квіточки» порівняно з тим, що пропонується змінити у Кримінальному кодексі, зокрема, до статті 376 КК, яка передбачає відповідальність за втручання в діяльність судових органів. Частина перша цієї статті сьогодні визначає цей злочин як «втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов`язків або добитися винесення неправосудного рішення».

При цьому вона передбачає відповідальність у виді штрафу, виправних робіт та арешту. «Зверну увагу лише на одну з новел, яка найбільш яскраво характеризує «диктаторський» характер законопроекту: «розповсюдження матеріалів або інформації, що носять явно образливий характер та демонструють зухвалу зневагу до судді або правосуддя». Фактично криміналом вважатиметься розповсюдження будь-якої інформації не тільки про конкретного суддю, а про «правосуддя” загалом», – наголосив він.

«Сказав, що суддя, на твій погляд, виніс необґрунтоване рішення – отримуй два роки позбавлення волі, бо це образило суддю. Переслав комусь по електронній пошті чиюсь статтю, в якій критикується вітчизняне «правосуддя» – отримуй ті ж два або ж усі чотири роки позбавлення волі», – підкреслив Карпунцов.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *