ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській галереї мистецтв – День відкритих дверей

|

14 лютого Львівська національна галерея мистецтв (ЛНГМ) імені Бориса Возницького відзначатиме 107 річницю з Дня заснування та 100-ліття передачі будинку В.Лозинського (вул.Стефаника,3) міській галереї (ЛНГМ імені Б.Г.Возницького). З цієї нагоди відбудеться низка святкових заходів. Про це Львівському порталу повідомили у відділі промоції галереї.
14 лютого відбудеться День відкритих дверей у всіх відділах ЛНГМ імені Б.Г.Возницького, а також цього ж дня о 15.00 – відкриття виставки творів з фондів ЛНГМ імені Б.Г.Возницького (у відділі Європейського мистецтва 19-21 ст., вул.В.Стефаника,3).
18 лютого – відзначення 85 річниці з дня народження скульптора Теодозії Бриж (день відкритих дверей у цьому відділі, адреса – вул.Л.Мартовича, 5).

Виставка з фондів Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького присвячена 100-літтю передачі будинку В. Лозинського по вул. Оссолінських, 3 ( тепер Стефаника, 3) Національній галереї м. Львова (тепер Львівська національна галерея мистецтв ім. Б.Г. Возницького).
У травні 1913 р. після смерті відомого письменника, історика та колекціонера Владислава Лозинського частина його багатої збірки, що знаходилась у власному будинку по вул.Оссолінських, 3 згідно із заповітом, перейшла у власність міста. Спадкоємець Владислава Лозинського – Валеріан Лозинський навесні 1914 р. продає Ґміні м. Львова і сам будинок (колишній палац Ізабели Дідушицької, збудований архітектором Ф. Покутинським у 1873р.) .

В числі музеїв, котрі підпорядковувались Ґміні Міста була і нещодавно створена (14 лютого 1907р.) Національна галерея, для потреб котрої передали будинок В. Лозинського. Спочатку тут декілька тижнів експонувалась колекція Владислава Лозинського, цілісність котрої згодом була порушена і розділена між кількома музеями.

Після років військових лихоліть, з вересня 1921 року в будинку по вул. Оссолінських, 3 була виставлена, придбана у 1919 р. колекція Б.Ожеховича, яка дала назву окремому відділу – «Збірки Болєслава Ожеховича».

З того часу галерея в різний спосіб поповнювалась колекціями, депозитами та дарами. Це твори як старого західно-європейського мистецтва, так і мистецтва ХХ-ХХІ ст., а відділ польського мистецтва є найбагатшим поза межами Польщі.
На виставці з фондів Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького представлені кращі роботи польських та західно-європейських художників, серед котрих такі імена, як: Б. Беллотто, М. Бачареллі, А. Ґротґер, А. Лянґе, А. Рейхан, Я. Матейко, Г. Семирадський, Я. Станіславський, Я. Мальчевський та ін.

Експонуються також твори радянських художників, які нещодавно повернулись після тривалого перебування у різних інституціях та установах та до яких мало доступ обмежене коло глядачів.
На сьогоднішній день невеликий музей, котрий починався з будинку по вул. Оссолінських, 3 і чотирьох тисяч експонатів, став могутньою інституцією, яка налічує сімнадцять відділів і філій та понад п’ятдесят тис. музейних предметів.
Детальніше про Львівську національну галерею мистецтв можна дізнатись тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *