ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська митниця пояснює ситуацію з затримкою гуманітарки для Майдану

|

Львівська митниця Міндоходів офіційно заявляє, що всі процедури митного оформлення гуманітарних вантажів, які надходять в Україну, здійснюються виключно у рамках чинного митного законодавства. Тому звинувачення, які поширюють деякі засоби масової інформації, про нібито „блокаду Міністерством доходів і зборів України гуманітарних вантажів” не відповідають дійсності. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської митниці Міндоходів.

Так, 30 січня в пункт пропуску «Рава-Руська» із Польщі прибув мікроавтобус IVECO з польською реєстрацією з вживаними речами вагою 1200 кг. Документів, які б підтверджували, що цей товар є гуманітарною допомогою, у водія не було (не було вказано донора та утримувача гуманітарної допомоги, зареєстрованого в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги). Враховуючи те, що без сплати митних платежів на митну територію України можна провозити товар у кількості, що не перевищує 50 кг та на суму 500 євро на одну особу, за вказаний товар необхідно було сплатити мито. Перевізник відмовився це зробити, тому повернувся до Польщі.

31 січня цей мікроавтобус з двома пасажирами та водієм, які перевозили особисті речі, було пропущено на митну територію України через пункт пропуску «Шегині».

Оформлення вантажів гуманітарної допомоги Львівською митницею Міндоходів здійснюється протягом 4 годин за умови наявності рішення Мінсоцполітики про визнання таких вантажів гуманітарними, пред’явлення товарів та подання в установленому порядку митної декларації і всіх необхідних документів. Випадків затримки оформлення вантажів з гуманітарною допомогою за наявності митної декларації та всіх необхідних документів хоча б на годину немає.

Нагадуємо, що рішення про визнання вантажів гуманітарною допомогою ухвалює Міністерство соціальної політики України. Міндоходів, своєю чергою, митне оформлення таких товарів здійснює першочергово відповідно до чинного законодавства.

За наявності адресата „гуманітарки” в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги такий вантаж не затримується на кордоні, а у першочерговому порядку скеровується в митниці за місцезнаходженням їх одержувачів та передається останнім на тимчасове зберігання. Митне оформлення такого вантажу здійснюють після отримання всіх необхідних дозволів та документів.

Загалом упродовж 2013 року на адресу благодійних організацій Львівщини надійшло 236 вантажів із гуманітарною допомогою від 114 донорів. Орієнтовна вага вантажів понад 560 тис. кг. Жоден із вантажів не було повернуто донорам.

Нагадаємо, сьогодні, 6 лютого, кілька десятків активістів пікетували Львівську митницю Міндоходів, що за адресою Костюшка, 1.

Пікетувальники стояли поблизу входу до приміщення, не перекриваючи руху транспорту на вулиці. В руках вони тримали транспаранти з написами «Митниця, не виконуй злочинні накази!», «Митниця, ти українська?», «Ганьба бюрократам!» та ін.

Організатором пікетування виступає Комітет Майдану Львівщини.

Як писав Львівський портал, причиною пікету є системні незаконні дії митників, які грубо порушуючи Митний кодекс України, вже майже тиждень не пропускають гуманітарну допомогу з Польщі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *