ОСТАННІ НОВИНИ

Рада запровадила кримінальну відповідальність за наклеп у ЗМІ та інтернеті

|

Прийнятий Верховною Радою закон № 3879 вводить кримінальну відповідальність за наклеп

Як передає кореспондент «Коментарів», законом № 3879 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян» вноситься нова стаття в Кримінальний Кодекс України під назвою «Наклеп».

Відповідно до закону, наклепом є навмисне поширення явно недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи.

Такі дії караються штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів ( 850 грн) громадян або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Якщо такі відомості знайдені в творі, який публічно демонструється, в засобах масової інформації або в мережі Інтернет, а також якщо вони поширені особою, що раніше була засуджена  за наклеп, то дії караються штрафом від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, карається виправними роботами на строк від одного до двох років або обмеженням волі на строк до двох років.

Як повідомляли «Коментарі», законопроект про наклеп вже розглядався в Раді – 18 вересень 2012 Верховна Рада України прийняла в першому читанні закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію осіб». Але після протестів громадськості 2 жовтня 2012 року Рада відмовилася приймати такий закон.

Сьогодні у зв´язку з блокування трибуни Верховної Ради було прийнято рішення відмовитися від електронної системи голосування і голосувати підняттям рук. Таким чином був прийнятий держбюджет-2014.

Також парламент шляхом підняття рук підтримав закон № 3587 про заочний кримінальному провадженні у випадку, якщо підозрюваний не з´являється до суду .

Ухвалений закон № 3879 також забороняє їзду в колоні, носіння шоломів і установку наметів на мітингах.

Фото: shutterstock

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *