ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові таки розродились «Майданом» за паритетним принципом (відео)

|

У Львові представники громадськості, студентства і політичних партій почали за паритетним принципом формувати оргкомітет зі створення на Львівщині місцевого осередку Народного об’єднання «Майдан».

Як передає кореспондент ІА ZIK, відповідні рішення були прийняті сьогодні на зборах, в яких взяли участь понад 120 представників різних середовищ.

На початку головою зборів обрали професора Івана Вакарчука, а секретарем став керівник Товариства «Юрій Дрогобич» Володимир Кондзьолка.

Іван Вакарчук зачитав декларацію зборів студентських і громадських активістів Євромайдану, яку більшість присутніх погодилися прийняти за основу.

Після цього приступили до створення оргкомітету. Більшість підтримала принцип рівного представництва там трьох середовищ – студентів, громадського сектору і політиків, але питання виникли стосовно кількісних квот, зокрема, чому пропонувалося призначити по сім представників, а не по п’ять, як обговорювалося раніше.

Один із активістів Громадського сектору львівського Євромайдану Олег Кузан пояснив, що є великий спектр громадських і студентських організацій, і сім – це якраз оптимальна кількість представників, яких вони можуть делегувати.

Інший громадський активіст Андрій Рожнятовський наполягав на тому, що від політичних партій в оргкомітеті все-одно має бути п’ять осіб, оскільки є п’ять опозиційних фракцій у Львівській обласній раді і не потрібно за рахунок цієї організації «підтягувати» якісь політичні проекти.

Врешті, за даними лічильної комісії, під час голосування паритетний принцип підтримали 110 учасників зборів, дев’ять голосів було проти, ще двоє – утрималися. Також більшість підтримала квотний розподіл 7/7/7 – за 101 голос, проти – 7, утрималося – 14.

Від Громадського сектору до оргкомітету обрали сімох осіб – Івана Вакарчука, Звениславу Мамчур-Калинець, Андрія Мисика, Софію Федину, Володимира Парубія, Олега Кузана та Петра Костюка. За це рішення було віддано 101 голос, проти – один, утрималось – сім.

Разом з тим, з’ясувалося, що студенти ще не готові подати свої кандидатури до оргкомітету. Студентський віце-мер Євген Филипець заявив, що їм потрібно ще день-два, щоб узгодити і визначити цих осіб. Також він повідомив, що наразі триває діалог стосовно цього між Студентською радою Львова й студентським оргкомітетом львівського Євромайдану (нагадаємо, на останніх зборах в обласній раді між ними виникли суперечки щодо того, хто має право бути представленим в об’єднанні «Майдан»).

На сьогоднішньому засіданні не вдалося повністю укомплектувати оргкомітет і з боку політичних партій. Від УДАРу була запропонована кандидатура Оксани Юринець, від Народного Руху України – Валерій Веремчук, від «Батьківщини» – Микола Кадикало, від депутатської групи «Наш край» у ЛОР – Мирослав Сеник. Як заявив представник УДАРу Юрій Мартинюк, який зачитував весь список, від ВО «Свобода» кандидатура до оргкомітету не була подана «з технічних причин». Також він запропонував залишити два вакантних місця для представників тих політичних сил, які не представлені в обласній раді, але працюють у Львові та області.

Із залу пролунали зауваження стосовно того, що не можна «голосувати за кота в мішку» і що мав би бути відомий персональний склад від усіх політичних сил, однак більшістю голосів вирішили прийняти запропонований список із чотирьох представників партій, а згодом доукомплектувати оргкомітет. За це рішення віддано було 106 голосів, троє утрималося, а проти не було нікого.

Також учасники зборів встановили дедлайн – 12.00 6 січня, до цього часу мають бути подані усі пропозиції щодо доповнення персонального складу оргкомітету від студентського і від політичного  секторів.

Окрім того, на зборах ухвалили принципи створення Територіальної ради, яка також вноситиме пропозиції до формування на Львівщині місцевого осередку НОМу. До цієї ради має ввійти 29 осіб – по одному представнику від 20 районів та дев’яти міст обласного значення. Списки кандидатур потрібно подати в оргкомітет на 10 січня.

 

Відео: zik

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *