ОСТАННІ НОВИНИ

Кому в 2013 році підвищували зарплату

|

2013 рік можна назвати періодом обережної стабільності, адже зарплати підвищували небагатьом. Більшість компаній не робили різких рухів: активного зростання майже не було, але й закривати та скорочувати бізнес підприємці також не поспішали.

40% роботодавців підвищили зарплату тільки цінним спеціалістам або ж тим, хто показав чудові результати. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна і HR-консалтингової компанією Hudson в Україні.

Зарплати в 2013 році підвищували небагатьом. Характерна для більшості компаній в докризовий період тотальна індексація зарплат пройшла тільки в чверті компаній.

Більшість (40%) роботодавців зосередили увагу на тих, хто приносить прибуток: цінних спеціалістах або співробітниках, які показують високі результати. Втім, скорочень було не так і багато — тільки 9% компаній вимушені були «зрізати» зарплати.

Лідерами тотального перегляду зарплат можна назвати компанії, які працюють в IT й агросфері. Тут більше половини респондентів (58% і 57% відповідно) зазначили, що в них намічено або вже пройшло підвищення зарплат для всіх співробітників.

Також із великою імовірністю надбавку отримали працівники підприємств легкої, харчової та важкої промисловості (43%). Успішні працівники, які виконують план, можуть очікувати підвищення зарплати у фармацевтичному і готельно-ресторанному бізнесі (42%).

Також спостерігається чіткий зв’язок між розміром компанії і підвищенням рівня зарплати: чим більша компанія, тим більше шансів на індексацію. Проте навіть ті, хто отримав надбавку, на суттєве підвищення доходів могли не розраховувати.

Так, більшість індексацій знаходяться в діапазоні 3-10% (саме таку відповідь дали 65% тих опитаних, в компаніях яких було заплановано підвищено зарплати). Кожна п’ята компанія підвищила на 11-15%, така сама кількість збільшила зарплати працівників на 16-20%, і лише у 2% компаній дохід працівників виріс більш ніж на 20%.

Як і в попередньому випадку, лідери тут — IT-компанії та агросектор. Саме в компаніях із цих проф. сфер найчастіше очікується зростання вище 10%. Компанії, які підвищують зарплату всім співробітникам, як правило, не збільшують суму більше, ніж на 10%.

Дані були отримані в результаті опитування HR-директорів українських компаній, ТОП-менеджерів і власників бізнесів, проведеного в липні-серпні 2013 року. В опитуванні взяли участь 600 респондентів із різних регіонів України.

Фото: Львівський портал

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *