ОСТАННІ НОВИНИ

Чиновники можуть отримувати 10 окладів при достроковому виході на пенсію

|

Конституційний Суд визнав конституційним право на отримання разової грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів держслужбовцями при достроковому виході на пенсію 

Відповідне рішення суду оголосив заступник голови КС Юрій Баулін, передають «Українські новини».

Умовами нарахування допомоги є вихід на пенсію за станом здоров´я і наявність стажу держслужби не менше 10 років та страхового стажу. Також вихід на пенсію повинен відбутися не раніше ніж за 1,5 року до встановленого законодавством строку.

Подання до Конституційного Суду направила громадянка України Зінаїда Пастух. Вона попросила розтлумачити ч.13 ст. 37 закону 3723 «Про державну службу» у системному зв´язку з положеннями п.2 ч.1 , ч.2 ст. 40 Кодексу законів про працю, ст. 21 закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку».

Громадянка звернулася в КС у зв´язку з неоднозначним застосуванням вказаних положень судами та Головним контрольно-ревізійним управлінням, що призвело до порушення її права на соціальний захист.

КС дійшов висновку, що розірвання трудового договору з держслужбовцям через виявлену невідповідність займаній посаді або виконуваній роботі за станом здоров´я, не може нівелювати право держслужбовця на отримання зазначеної допомоги за умови наявності не менше 10 років стажу держслужби.
Як повідомляли «Коментарі», в червні Конституційний Суд визнав неконституційним обмеження розмірів пенсій суддів у відставці.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *