ОСТАННІ НОВИНИ

Користувачі угідь допускають поширення скажених тварин

|

На Львівщині порушується законодавство щодо охорони, раціонального використання та відтворення тваринного світу. Про це інформує прес-служба прокуратури Львівської області.

Начальник відділу захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері прокуратури Львівської області Василь Гайворон розповів, що сьогодні на території області діють лише три вузькоспеціалізовані регіональні програми з питань збереження та відтворення популяції окремих Червонокнижних тварин. Натомість, обласні та місцеві програми із відтворення інших тварин, в тому числі водних, біоресурсів взагалі не розроблялись.

Прокурори, перевіривши додержання вимог законів у діяльності мисливських господарств, установили, що останні нерідко проводять свою діяльність з порушенням природоохоронного законодавства. Зокрема, користувачами угідь не забезпечується дотримання вимог санітарного законодавства.

До прикладу, останні не вживають належних заходів до запобігання поширенню інфекційних захворювань серед тварин.

“У минулому році на Львівщині зафіксовано 32 випадки сказу серед тварин, у цьому році таких уже виявлено 19. Водночас, профілактичні заходи з відстрілу диких тварин для ветеринарно-санітарної експертизи мисливськими господарствами не проводилися”, – наголосив Василь Гайворон.

Крім того, через неналежну охорону мисливських угідь протягом поточного року в області вчинено понад 140 порушень правил полювання. Найчастіше браконьєрство виявляли в Стрийському, Радехівському, Сокальському, Кам’янка-Бузькому, Турківському, Мостиському, Яворівському та Бродівському районах. Незважаючи на це, користувачами мисливських угідь, в порушення вимог Закону не забезпечено кількісного складу кваліфікованої єгерської служби.

“Це є свідченням того, що органи контролю нагляд за веденням мисливського господарства користувачами угідь здійснюють неналежно. Заходів до усунення виявлених порушень у їх діяльності останні не вживають та не контролюють виконання внесених приписів”, – зазначив начальник відділу захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері прокуратури області Василь Гайворон.

Водночас, прокурорами виявлено факти, порушення вимог чинного законодавства в діяльності органів місцевого самоврядування. Йдеться про прийняття рішень щодо погодження надання в користування мисливських угідь. Так лише за прокурорського втручання скасовано 7 незаконних рішень з питань надання у користування мисливських угідь загальною площею 4,6 тис. га. Крім того, судами вже задоволено 2 позовні заяви прокуратури, одна з яких – про скасування незаконного рішення обласної ради щодо надання в користування 35,5 тис. га мисливських угідь.

Загалом, за наслідками вказаних перевірок в органи місцевого самоврядування, державного управління та контролю прокурорами внесено 29 подань про усунення виявлених порушень. На даний час, за результатами вже розглянутих документів реагування до відповідальності притягнуто 57 посадових осіб, з них 39 – органів контролю.

Окрім того, з цих питань у прокуратурі Львівської області проведено міжвідомчу нараду за наслідками якої визначено низку спільних заходів, спрямованих на покращення стану законності на даному напрямку.

Фото: zaholovok 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *