ОСТАННІ НОВИНИ

В Україну припинили ввозити гуманітарну допомогу через «покращення»

|

Зарубіжні благодійники призупинили ввезення в Україну гуманітарних вантажів і перенаправляють їх до Польщі та країн Східної Європи. Таке рішення ухвалене через те, що на митницях України простоюють десятки вантажів з необхідними для бідних людей речами, передає «Радіо Свобода».

Зокрема, представники громадських та благодійних організацій Львівщини доведені до точки кипіння, а тому звернулися до президента і прем’єра з проханням вплинути на Міністерство соціальної політики, яке визначає категорію вантажу і зволікає з розглядом звернень організацій.

Вісім років поспіль благодійна організація «Берегиня», що в місті Броди Львівської області, двічі на рік отримує гуманітарну допомогу для лікарень та шкіл з Німеччини та Нідерландів – ліжка і матраци. В

антаж, який прибув на митницю в жовтні минулого року, пройшов розмитнення тільки на початку червня, розповіла керівник організації Катерина Галевич. Але митниця нарахувала штраф 100 тис. євро за те, що більше ніж чотири місяці тримала вантаж на складі.

«Але це не з нашої вини тримали. Нас ніхто не слухає, ми скрізь писали, ніхто не може допомогти. Склади ці вже не наші, вантаж не наш. 100 тис. євро страшні для нас гроші, цей вантаж цього не вартий», – говорить Галевич.

Благодійна організація «Оселя», яка допомагає безпритульним – годує їх, надає одяг, притулок, роботу спочатку хоче отримати рішення міністерства, що вантаж гуманітарний, але чиновники зволікають, не інформують про те, на якому етапі розгляду перебуває звернення. В одному з інтерв’ю міністр соцполітики Наталія Королевська зазначила, що звернення про визначення категорії вантажу розглядається не більше десяти днів.

Як повідомляли «Коментарі», в березні Мінсоцполітики обіцяло, що проблеми з розмитненням гуманітарної допомоги будуть вирішені найближчим часом. Раніше міністерство обіцяло посилити контроль над ввезенням гуманітарної допомоги через контрабанду, яка завозилася в Україну під виглядом благодійності. У серпні Червоний хрест відзначав проблеми з отриманням гуманітарної допомоги через бюрократичні процеси в Україні.

Нагадаємо, Україна досі потребує гуманітарної допомоги. У 2013 році в Україну надходила гуманітарна допомога із 33 країн світу. Також нагадаємо, що 1 лютого цього Президент України Віктор Янукович підписав указ, згідно з яким контроль над отриманням і розподілом гуманітарної допомоги передається Міністерству соціальної політики.

Коментарі

Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *