ОСТАННІ НОВИНИ

Лутковська просить більше повноважень, щоб вирішити проблему геїв

|

Розширення повноважень омбудсмена у сфері боротьби з дискримінацією дозволить прибрати спірні моменти із законопроекту про дискримінацію, що викликають неприйняття українського суспільства

Про це в Брюсселі заявила Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Валерія Лутковська, передає «Інтерфакс – Україна».

За її словами, це, в свою чергу, дозволить просуватися вперед у сфері лібералізації візового режиму. За її словами, це питання обговорювалося в ході зустрічей з представниками європейських інституцій.

Нагадавши, що в рамках лібералізації візового режиму «існує проблема, яка досі не вирішена парламентом щодо поліпшення, зміни закону про дискримінацію, що є каменем спотикання в плані реалізації першої фази лібералізації візового режиму», омбудсмен заявила, що в Брюсселі вона «провела консультації, щоб зрозуміти, як діяти в ситуації, коли суспільство не готове до деяких кроків, яких від нас чекає ЄС».

На її думку, необхідно спочатку «законодавчо закріпити механізм і передати його омбудсмену, а після цього реалізовувати в рамках стратегії, яку ми вже обговорили з громадськими організаціями».

«Буде досить внесення змін про повноваження уповноваженого з прав людини», – впевнена вона.

«Після створення такого механізму і після того, як це стане нашим завданням, ми спробуємо реалізувати ті положення, які вже є в чинному законі у відповідності з європейськими стандартами в Україні і спробуємо максимально роз´яснити громадянам України право кожного на реалізацію конституційних прав і рівні можливості. Зараз ми будемо думати, як поєднати позицію ЄС і позицію української сторони, і до Вільнюського саміту ми вихід знайдемо», – запевнила Лутковська.

Крім того, омбудсмен повідомила, що вже розроблено проект стратегії, «як буде діяти офіс, якщо цей механізм виявиться у нас в руках , як ми будемо відстежувати проекти законів, які подаються до парламенту з точки зору європейських стандартів щодо недискримінації, яким чином ми будемо співпрацювати з Кабінетом міністрів України, проводячи експертизу постанов уряду».

Нагадаємо, законопроект № 2342 про протидію дискримінації сексуальних меншин входить в так званий євроінтеграційний блок документів, прийняття яких необхідно для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.У Верховній Раді неодноразово відкладали голосування щодо цього законопроекту. При цьому в ПР склалася потужна група противників документа на чолі з Вадимом Колесніченком . Раніше Лутковська та кілька депутатів Верховної Ради зробили оголошення про поїздку до Брюсселя, метою якої є переконати Європейську комісію звільнити Україну від зобов´язань прийняти зміни до антидискримінаційного законодавства.

Коментарі

Фото: Ipress.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *