ОСТАННІ НОВИНИ

Відомий винниківчанин Мирон Кипріян подарував свої роботи рідному місту

|

На День міста Винники в Історико-краєзнавчому музеї відкрито виставку «Сценографія та живопис» видатного винниківчанина, народного художника України, заслуженого діяча мистецтв, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, головного художника театру ім. М. Заньковецької, сценографа  Мирона Кипріяна, який нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Про це інформує прес-служба Винниківської міськради.

На огляд глядачів представили численні картини та ескізи до вистав, які М. Кипріян, який народився у Винниках 27 липня 1930 року, намалював протягом багатьох десятиліть праці в театрі ім. М. Заньковецької.  Вражають довершеністю і продуманістю ескізи до відомих вистав «Олекса Довбуш» (1985), «Дикий ангел» (1998), «Коханий нелюб» (1999), «Хазяїн» (1970),  «Ромео і Джульєта» (1964), «Сон князя Святослава» (1981), «Король Лір» (1969) та багатьох інших. Серед експонованих картин більшість присвячені Винникам та родині пана Мирона, як-от «Пам’ятник воїнам УПА у Винниках за проектом Л. Лепкого», «Дача І. Кипріяна» тощо, портрети членів родини відомого митця. 

Усі представлені на виставці роботи Мирон Кипріян передав у фонд музею. Заступник міського голови м.Винники Олег Шевчук від громади міста подякував відомому митцю за щедрий дарунок до Дня Винник, наголосивши, що своєю багатолітньою працею він не тільки прославляє Винники, а й вніс вагомий вклад у культуру та історію міста. «Завдяки тому, що картини передані Історико-краєзнавчому музеєві, – наголосив Олег Шевчук, – вони будуть доступними для перегляду не тільки нашим сучасникам, а й майбутнім поколінням винниківчан».

Директор музею Ігор Тимець, відкриваючи виставку, розповів про основні віхи життя пана Мирона та його мистецькі надбання. «Це митець, який підняв сценографію на новий рівень завдяки своєму унікальному художньому баченню, – сказав він. – У його творчому доробку понад 350 сценографій, 200 з яких створено для Національного академічного драматичного театру ім. М. Заньковецької».

Начальник департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛМР Наталя Гамкало поділилася враженнями від виставки, подякувавши за «безцінний,  душевний, сподвижницький подарунок музею». З привітаннями також виступили керівники провідних львівських музеїв.

«Мене переповнюють  позитивні відчуття від висловлених гарних слів на мою адресу, – сказав Мирон Кипріян. – Завдяки цьому хочеться довше жити, щоб встигнути ще щось зробити добре для людей».

 

 

    

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *