ОСТАННІ НОВИНИ

Невакциновану дитину можуть не взяти у школу

|

Станом на сьогодні в Україні не було прецеденту, коли дитину без щеплень не взяли до школи. Та водночас Міністерство охорони здоров’я пояснює: дитину, чиї батьки свідомо відмовляються вакцинувати, справді можуть не взяти до школи.

Про це розповіла начальник Управління материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Альона Терещенко час брифінгу у середу.

“Немає на сьогодні прецеденту, щоб не допустили до навчання дитину, у якої немає щеплень через упередження ставлення батьків до щеплень”, – сказала Терещенко.

Вона також пояснила, що якщо у дитини немає відповідного набору щеплень відповідно до національного календаря через медичні показання, їй розробляється індивідуальний графік щеплень.

“Безперечно такі діти повинні відвідувати навчальні заклади, і умовою для прийняття таких дітей до дошкільних чи загальноосвітніх закладів є те, що дитині розробляються індивідуальний графік щеплення. При кожному закладі охорони здоров’я другого або третього рівня є імунологічні комісії, які таким дітям розробляють індивідуальний графік. І пропонується спочатку продовжувати щеплення відповідно до цього індивідуального графіку”, – пояснила Терещенко.

Але батькам і директорам шкіл, де навчаються такі діти у разі підвищення епідемічної ситуації рекомендується не водити у закриті колективи.

“Бо такі діти у разі підвищення епідемічної ситуації повинні бути вдома”, – додала Альона Терещенко.

“У разі, якщо батьки за власним упередженням не робили щеплення, такій дитині також розробляється індивідуальний графік щеплення, рекомендується батькам вакцинувати дитину. З такими батьками проводиться інформаційна робота і пропонується проводити навчання або індивідуально вдома, або в приватних загальноосвітніх закладах”, – додала начальник Управління материнства, дитинства.

Вона також нагадала, що згідно з законодавством дітей без щеплень, чиї батьки через свої упередження відмовляються вакцинувати, справді можуть не допустити до навчання у школі.

“Відповідно до статті 15 закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” – так, їй (дитині без щеплень) можуть відмовити від прийняття до загальноосвітнього навчального закладу, або дошкільного навчального закладу і запропонувавши індивідуальний графік щеплення, або індивідуальну програму навчання”, – додала Альона Терещенко.

Коментуючи інформацію про те, що деякі батьки купують довідки про нібито зроблені щеплення, чиновник попросила усіх повідомляти про такі факти на гарячу лінію МОЗ чи за номером (044) 253 45 78

“Моя позиція щодо імунопрофілактики є незмінною – кращого способу захистити дитину від інфекцій, ніж вакцинація немає. Я абсолютно впевнена у безпечності процедури вакцинації і ліків, які закуповуються на території України вони перевіряються, вони безпечні”, – наголосила Альона Терешенко.

“Тому я раджу проводити щеплення відповідно до календаря щеплень”, – додала вона.

Українська правда

Фото: shutterstock.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *