ОСТАННІ НОВИНИ

Венеціанська комісія вимагає змінити виборче законодавство

|

У Венеціанській комісії наголошують на нагальності ухвалення змін до виборчого законодавства України. Про це заявив член Венеціанської комісії Пітер Пакзолай сьогодні в Києві під час круглого столу на тему «Обговорення зауважень і рекомендацій Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) й ОБСЄ/БДІПЛ стосовно внесення змін до Конституції України», повідомляє Радіо “Свобода”.

«Венеціанська комісія свідома того, що часу небагато і наскільки важливо ухвалити зміни до виборчого законодавства. Найближчим часом, можливо, найближчими тижнями… Ми зацікавлені в тому, щоб наш діалог тривав”, – сказав він.

Також Пакзолай зауважив, що відповідно до чинного законодавства, громадяни України, які мають судимість, не можуть балотуватися на виборах. За його словами, відповідна норма зараз аналізується в Європі.

Стосовно можливості балотуватися громадянам, які проживають на території України не менше останніх 5 років, Пакзолай зауважив, що у своїх висновках Венеціанська комісія вважає таку вимогу «дещо надмірною».

Зі свого боку, міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що Мін’юст у максимально короткі терміни підготує законопроект про внесення змін до закону про вибори з урахуванням висновку Венеціанської комісії і подасть його до парламенту.

«Міністерство юстиції, уряд зробить усе можливе для максимально швидкого опрацювання висновків Венеціанської комісії, які ми зараз очікуємо, і спрямування законопроекту до парламенту. Там будемо відстоювати свої позиції, позиції експертного середовища і сподіватися на консенсус. Бо ухвалювати виборчий закон без злагоди, без довіри, без консенсусу неможливо», – сказала Лукаш.

За її словами, висновків щодо закону про вибори Мін’юст очікує від Венеціанської комісії найближчого тижня. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *