ОСТАННІ НОВИНИ

Президент дав зелене світло черговому подорожчанню іномарок

|

Глава держави не послухав застережень ЄС і підписав прийнятий Верховною Радою закон про введення утилізаційного збору. Про це свідчить інформація на офіційному порталі Верховної Ради України, пишуть «Коментарі».

Зокрема, згідно з даними порталу, прийнятий парламентом у другому читанні 4 липня законопроект народних депутатів Ярослава Сухого і Валерія Крайнього № 0975, підписаний Президентом України Віктором Януковичем 30 липня.

Законом запроваджується екологічний податок на утилізацію імпортованих транспортних засобів, який для нових іномарок становитиме 5-30 тис. грн, для б.в. – 10-60 тис. грн.

Документ передбачає, що новим податком будуть обкладатися імпортери транспортних засобів, а також їх виробники, за винятком тих, хто зобов’язується забезпечити утилізацію автомобілів і внесений до відповідного реєстру.

Сума податку буде визначатися виходячи з податкової ставки і коефіцієнта, розмір якого визначається залежно від об’єму двигуна або маси (для вантажних автомобілів).

Зокрема, для легкових автомобілів ставка складе 5,5 тис. грн, а коефіцієнти 0,86-5,5 для нових і 1,72-11 для б/в авто в залежності від об’єму двигуна.

Для автобусів встановлено ставку 38 тис. гривень і коефіцієнти 0,6-2 для нових і 1-5,2 для б / в автобусів залежно від об´єму двигуна.

Для вантажних автомобілів – ставка 38 тис. гривень і коефіцієнти 0,5-2,9 для нових і 0,88-11,8 для б/в вантажівок залежно від маси автомобіля.

Звільнятися від сплати податку будуть особи, які ввозять автомобілі, що належать дипломатичним установам і міжнародним організаціям, раніше вивезені з України транспортні засоби, а також відреставровані авто старше 30 років для особистого користування. Не потрібно буде сплачувати податок іноземцям, які тимчасово ввозять в Україну авто для особистого користування, а також транзитерам. При цьому, якщо ввезене без сплати податку авто буде продано, то утилізаційний податок повинен сплатити покупець.

Нагадаємо, що Євросоюз застерігає Україну від введення утилізаційного податку на автомобілі та доплат при купівлі вітчизняних авто.

«Якщо Україна введе утилізаційний збір, це рішення буде мати дуже серйозний вплив на наші двосторонні економічні відносини. Тому ЄС висловлює надію та очікування, що Україна зробить все можливе для того, щоб цей закон не набрав чинності», – наголошувалося в повідомленні офіційного представництва ЄС в Україні.

Раніше з проханням ветувати цей законопроект до Президента Януковича зверталися народні депутати та імпортери автомобілів (Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів, ВААІД).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *