ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні 80% благодійних організацій насправді не займаються благородною справою – експерт

|

В Україні сьогодні зареєстровано майже 15 тисяч благодійних фондів і організацій, однак, за оцінками експертів, займаються благодійністю лише близько двох тисяч структур, не рахуючи неформальних спільнот чи фізичних осіб, які працюють без жодної офіційної реєстрації або легалізації”. Про це «Погляду» розповів віце-президент Асоціації благодійників України Олександр Олійник.

За його словами, дієвий метод боротьби проти фальшивих благодійників лише один – відкритість і звітність. «На жаль, в Україні немає усталеної практики відкритої і прозорої діяльності благодійних організацій, немає системної звітності про суми зібраних коштів і напрямки їх використання».

Водночас, законодавство практично не надає фінансових преференцій справжнім доброчинцям. За словами експерта, український бізнес давно змирився з тим, що благодійну допомогу він може надавати лише з отриманого прибутку – на відміну від своїх іноземних колег, які при сплаті податків можуть розраховувати на відчутні фінансові преференції з боку держави.

«Є норма Податкового кодексу України, яка дозволяє доброчинцям зменшити свої фінансові зобов’язання перед державою за допомогою податкового кредиту, але ця норма передбачає стільки обов’язкових вимог, що практично нею мало хто користується», – розповідає Олександр Олійник.

Не менш кричущою проблемою, за словами віце-президента Асоціації благодійників України є те, що людина, яка офіційно збирає благодійні пожертви на свій банківський рахунок або картку, повинна сплачувати податок на доходи фізичних осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *