ОСТАННІ НОВИНИ

Україна увійшла до списку найбільших імпортерів світу

|

Україна увійшла до списку 30 найбільших імпортерів товарів у світі за підсумками 2012 року. У список не був включена торгівля усередині ЄС. Україна зайняла 25-е місце, обсяг імпорту склав 85 млрд дол., що на 2% більше ніж торік. Про це говориться в доповіді World Trade Report-2013, поширеній СОТ.

Частка України в загальносвітовому імпорті – 0,6%. До найбільших експортерів товарів Україна не належить.

Лідер загальносвітового імпорту товарів – США (2 трлн 335 млрд дол.), лідер загальносвітового експорту товарів – Китай (2 трл 49 млрд дол.).

При цьому за обсягами експорту комерційних послуг Україна зайняла 24-е місце (у цей список не включена торгівля усередині ЄС) – обсяг експорту 19 млрд дол., частка в загальносвітовому експорті – 0,6%, зростання – 1%. До найбільших імпортерів послуг Україна не належить.

Лідер загальносвітового імпорту послуг – США (406 млрд дол.), лідер загальносвітового експорту послуг – теж США (614 млрд дол.).

“Звіт World Trade Report-2013 вивчає найбільш характерні тенденції і те, як поточні і майбутні економічні, політичні і соціальні чинники впливають на ці тенденції. При цьому торгівля розглядається і як причина, і як наслідок певних векторів розвитку”, – сказано в звіті.

Нагадаємо, що за даними Держстату за підсумками п`яти місяців 2013 дефіцит зовнішньої торгівлі товарами України склав 2 млрд 432,8 млн дол За січень-травень 2013 імпорт товарів скоротився на 12,7%, до 29,6 млрд дол

Зазначимо також, що Президент України Віктор Янукович заявляв про необхідність використання державного фінансування і стимулювання конкретних економічних програм і проектів для підтримки національного виробника та реалізації політику імпортозаміщення.

Уряд у свою чергу пропонував збільшити в два рази мита на імпортну продукцію, при цьому знизивши мита на окремі види товарів. Так, вже підвищені мита на ввіз в Україну легкових авто. Прем`єр-міністр Микола Азаров неодноразово заявляв про те, що має намір втілювати в життя політику імпортозаміщення і всіляко захищати вітчизняного виробника.

РБК-Україна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *