ОСТАННІ НОВИНИ

Земельний банк хоче купувати ріллю по 4 тисячі євро за гектар

|

Держзембанк має намір скуповувати сільгоспземлі за рахунок коштів, отриманих від оренди земель, що належать державі. Про це повідомила виконувачка обов´язків голови правління Державного земельного банку Світлана Скосирська, передає «УНІАН».
Зокрема, за словами Світлани Скосирської, після зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні Держзембанк планує збільшити вартість сільгоспземлі до 4 тис. євро за гектар.
«Зараз є різні припущення з приводу ринкової ціни на землю після того, як ринок відкриється. Ціна коливається від $60 до $500 за гектар. Наше завдання – довести за рахунок операцій банку ціну до 4 тис. євро за гектар», – повідомила Світлана Скосирська.
При цьому, за словами глави держзембанку, після відкриття ринку землі банк планує купувати сільгоспземлі за отримані від оренди держземель гроші.
Проте Світлана Скосирська не уточнила заплановані обсяги купівлі сільгоспземель, зазначивши, що, згідно з рекомендаціями ООН, у держвласності має перебувати не менше 30% сільгоспугідь, тоді як зараз в Україні цей показник не перевищує 27%.
Як повідомляли «Коментарі», Державний земельний банк планує до жовтня 2013 року сформувати статутний капітал з державних земель сільськогосподарського призначення. Згодом Держзембанк має намір забезпечити передачу в оренду не менше 85% державних земель, при тому що в даний час орендується близько 13% таких сільгоспугідь.
Нагадаємо, уряд України 2 липня 2012 ухвалив створення Державного земельного банку. До теперішнього часу підписано закон про правовий статус цієї фінансової установи, призначені члени наглядової ради за квотою президента і Верховної Ради і голова правління.
Передбачалося, що статутний капітал держзембанку буде формувати Кабінет міністрів за рахунок грошових внесків, а також у вигляді земельних ділянок. Крім цього, держзембанку надається право здійснювати операції із земельними ділянками і майновими правами на них.
Раніше Міністерство аграрної політики й продовольства України повідомляло, що наприкінці лютого Кабмін перерахував на тимчасовий рахунок Національного банку 120 млн грн для формування статутного капіталу держзембанку. Крім того, повідомлялося про процес підготовки до випуску цінних паперів нового банку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *