ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні створять мережу центрів трансплантації кісткового мозку?

|

Щорічна потреба в трансплантації кісткового мозку в країні становить 1530 операцій, пишуть Коментарі

Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту № 2555а, зареєстрованому у Верховній Раді України 05 липня 2013 року.

Як зазначають автори законопроекту, щорічна потреба в пересадці кісткового мозку в Україні становить більше півтори тисячі трансплантацій, а згідно з офіційними даними, виконується тільки 50-80 операцій на рік. Така ситуація пов´язана з відсутністю конкретного стандарту, якого б дотримувалися відповідні органи державної влади під час визначення обсягів фінансування цього напрямку.

Крім того, народні депутати пропонують створити в Україні до 2020 року мережу центрів трансплантації і лабораторій типування клітин кісткового мозку, що дозволить щорічно проводити необхідну кількість операцій.

Також дана законодавча ініціатива передбачає активний розвиток вітчизняного реєстру донорів, який дозволить Україні приєднатися до міжнародної бази донорів.

Однак, за словами ініціатора законопроекту, народного депутата Володимира Дудки, реалізація тільки цих завдань буде малоефективною, якщо не буде пропаганди підтримки донорства серед населення. Відповідно, законом передбачається проведення роз´яснювальної роботи про те, що взяття кісткового мозку не створює загрози життю і здоров´ю донора.

Передбачається, що на ці потреби з держбюджету протягом 2015-2020 років буде виділено 2,4 млрд грн, які спрямують на придбання обладнання та ліків, а також підготовку фахівців.

Зазначимо, що в Білорусії на даний момент проводиться 180 операцій з трансплантації кісткового мозку на 10 млн населенія, тоді як в Україні – лише 16.

Як писали раніше «Коментарі», пересадка кісткового мозку вилікувала пацієнтів від ВІЛ-інфекції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *