ОСТАННІ НОВИНИ

За три місяці від кишкових інфекцій постраждала 101 дитина – МОЗ

|

Протягом квітня-червня 2013 року в Україні зафіксовано 14 спалахів гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждала 221 людина, з них — 101 дитина.

Про це заявив перший заступник Головного державного санітарного лікаря України Олександр Кравчук на брифінгу у вівторок, повідомляє прес-служба МОЗ.

За словами Кравчука, основна причина виникнення цих спалахів захворювань – “елементарні порушення санітарного законодавства”.

“Це переважно порушення вимог до організації харчування в колективах, а якщо говорити про інфекції в побутових умовах, то їх причинами зазвичай є побутова недбалість”, — зазначив Олександр Кравчук.

Щоб не захворіти на кишкові інфекції, перш за все не слід готувати страви заздалегідь і зберігати їх у неправильних умовах.

Олександр Кравчук також розповів, що у 90% випадків санепідслужби фіксують погіршення епідеміологічних проб води у водоймищах. Зокрема, зараз в Одесі заборонено купання на всіх міських пляжах.

Кравчук повідомив, що санепідеміологічна служба реєструє щотижня близько 40 випадків кору по всій Україні.

Наразі, за його словами, ситуація з поширенням хвороби контрольована і найближчим часом кількість випадків почне зменшуватися. Що ж до вітряної віспи, то для цієї хвороби характерними є невеличкі спалахи, великих вогнищ інфекції наразі немає.

Олександр Кравчук нагадав про небезпеку вуличних фаст-фудів та купівлю продуктів у місцях, які для цього не призначені. Через спеку вживання таких продуктів може бути небезпечним, оскільки у більшості випадків страви зберігаються у неправильних умовах.

Кравчук також повідомив, що згідно з інформацією Міністерства охорони здоров`я Російської Федерації, в цій країні зараз спостерігається захворювання на ентеровірусні інфекції, які також належать до кишкової групи, але в процесі перебігу хвороби можуть виникати цирозні менінгіти, які вражають центральну нервову систему.

“Чим ця інфекція є небезпечною? Зазвичай, вона протікає в легкій формі, але інколи спостерігаються бактеріальні враження головного або спинного мозку, і такі випадки можуть закінчуватися смертю пацієнта”, – сказав Олександр Кравчук.

Зокрема, в Ростовській області від ентеровірусної інфекції вже постраждали 189 дітей. На сьогодні в лікувальних закладах області перебуває ще 31 дитина.

У іншого сусіда України — Липецької області — з червня зареєстровано 254 випадки ентеровірусних інфекцій, при чому діагноз цирозний менінгіт підтверджено у 89 осіб. На лікуванні знаходяться 52 особи, з них 35 — діти.

“В Україні теж є поодинокі випадки інфекцій, але до спалахів справа поки що не доходить”, – сказав Олександр Кравчук.

Шляхи передачі інфекції – через немиті руки, забруднену їжу або воду. Крім того, ця інфекція може передаватися повітряно-крапельним шляхом. Хвороба або протікає у легкій формі, або переходить в стадію розвитку цирозного менінгіту.

За словами Олександра Кравчука, головні симптоми цирозного менінгіту: висока температура, виражений головний біль, блювотний рефлекс, який не пов`язаний з прийомом їжі, біль у спині, подразнення носоглотки, гіпертонус м`язів потилиці (людина не може нахилити голову і притиснути підборіддя до грудей).

“Я навмисне так докладно описав симптоми хвороби, щоб хворі з такими проявами негайно звернулись до лікаря. На ці ж симптоми орієнтовані також і лікарі, тому всі хворі проходять поглиблене лабораторне дослідження. Якщо дослідження виявить наявність збудника, фахівці санітарно-епідеміологічної служби починають заходи щодо знезараження вогнища інфекції”, – сказав Олександр Кравчук.

Українська правда. Життя

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *