ОСТАННІ НОВИНИ

На сьогодні є 35 потерпілих, які дали свідчення у справі «Посольства Божого»

|

Майже п’ять років тривало слідство щодо секти «Посольство Боже», яка діяла на території Львівщини. За той час двоє людей втратили помешкання, а інші потерпілі досі бояться, що не сьогодні-завтра на їхньому порозі з’явиться судовиконавець і накаже забиратися. Нині четверо пасторів нарешті опинилися в СІЗО. Про це «Погляду» розповів Артур Глущенко, який свого часу теж повірив «Божим послам». 

«Подружжя Олесюк Лесю і Сашу, Романа Ревка та Альону Лардугіну затримали, їм оголосили підозру, зараз вони знаходяться у слідчому ізоляторі. Пасторам призначили суму застави у 276 тисяч гривень за одну людину. Вже приїхали три їхніх адвокати з Києва. Є підозра, що це адвокати з компанії Федура, який захищає Сандея Аделаджу. Звинувачують пасторів за статтею – організована злочинна група», – сказав Артур Глущенко.
Зверталися екс-прихожани «Посольства Божого» поетапно, у різний час. Найпершою звернулася наприкінці 2008 року одна жінка, якій загрожувало виселення з квартири. Потім – подружжя Глущенків, згодом до них приєдналися й інші.
«Спочатку нас було четверо, але справу «зам’яли» і ми почали знову писати, скаржитися і до Генеральної прокуратури, і до Міністерства юстиції, і до обласної міліції. Справу поновили і все тягнулося доти, доки вона не потрапила до УБОЗу. Завдяки зусиллям двох слідчих було зібрано силу-силенну матеріалів, були знайдені нові свідчення. Сьогодні є приблизно 35 осіб, які дали свідчення як потерпілі», – каже Артур.
До прокуратури люди ходили ледь не що два тижні, штурмували її, писали скарги на бездіяльність правоохоронців.
«Усе було дуже заплутано, справа довго йшла до прокуратури. Було багато слідчих експериментів, зокрема психоаналітична експертиза, щоби з’ясувати чи на нас справді могли впливати пастори. Були очні ставки тощо. А схему пастори використовували практично одну і ту саму. Справа зрушила з місця, коли ми змогли потрапити на прийом до обласного прокурора – це було на початку квітня. До цього прокуратура постійно повертала слідству документи щодо доробки певних епізодів», – пояснює чоловік.
Багато часу пішло у слідства на вишукування підпільних колгоспів пасторів, які вони купували. Хоча, як невдовзі з’ясувалося, вони встигли вже розпродати ледь не половину придбаних земель.
Сума, яку виманили з прихожан, обчислюється мільйонами доларів. «Тільки з десяти людей, з якими я спілкуюся, пастори витягнули близько півмільйона доларів. З Червонограда і Соснівки вони вивезли приблизно 700 тисяч доларів. Думаю, йдеться загалом про суму понад 3 мільйони доларів», – зазначив Глущенко.
Утім, є дещо, чого чоловік не розуміє: «Навіщо витрачати такі гроші на адвокатів, на заставу, якщо можна просто повернути видурене. Мабуть, дуже шкода розставатися з нечесно заробленим. Крім того, вони часто їздили за кордон, буцімто відпочивати, і брали із собою людей з реабілітаційного центру, – наркоманів, алкоголіків, – офіційно – для того, щоби показати знедоленим Землю обітовану. Насправді завдяки додатковим пасажирам за раз можна було вивезти значно більшу суму грошей, тобто не 10 тисяч доларів, а 50-60. Очевидно, значна частина грошей давно за кордоном».
На запитання, чи вірить Артур у відновлення справедливості, чоловік каже: «Якщо все піде так, як зараз, то я вірю, що вони потраплять за грати і отримають сповна. Боюся лише, щоб гроші пасторів не стали на чолі правосуддя. Пастори повинні отримати сповна те, на що заслужили, адже нині вже двоє людей через цих аферистів опинилися на вулиці, у них офіційний статус бомжів. Ці люди ще не на вулиці лише завдяки родичам, які їх приютили у свої одно- чи двокімнатних квартирах».

Нагадаємо, як інформують у прокуратурі Львівської області заарештували чотирьох підозрюваних, які під прикриттям «Посольства Божого» видурили у людей мільйони гривень

Джерело фото: ТСН 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *